Hramul unei parohii închinate Sfântului Apostol Bartolomeu

Un articol de: Darius Echim - 13 Iunie 2024

În ziua cinstirii Sfinților Apostoli Bartolomeu și Barnaba, marți, 11 iunie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit la biserica cu hramurile „Înălțarea Sfintei Cruci” și „Sfântul Apostol Bartolomeu” din Cluj-Napoca.

Cu prilejul sărbătoririi a 10 ani de la primirea celui de-al doilea hram, Părintele Mitropolit Andrei a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica clujeană, şi a rostit un cuvânt de învățătură în care a afirmat că Sfântul Apostol Bartolomeu a fost „un model de smerenie și de sinceritate” și un „apostol fără vicleșug”. De asemenea, ierarhul l-a evocat și pe vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania.

Înaltpreasfinția Sa l-a hirotonit întru diacon pe teologul Mihai Țuclea, care urmează a fi hirotonit preot pe seama Parohiei Cornești, Protopopiatul Turda, județul Cluj. Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei, dirijat de Casiana Jurma.

La finalul slujbei, ierarhul a săvârşit slujba Parastasului pentru odihna sufletelor vrednicilor de pomenire ierarhi Bartolomeu Anania și Vasile Flueraș (Some­șanul), precum și pentru preotul Iulian Benche și preoteasa Lu­creția, ctitorii bisericii. Pr. paroh Gavril Vârva a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare, iar din partea comunității parohiale i-a dăruit o icoană cu Maica Domnului.