Hramuri de Sfântul Nicolae în Transilvania
În Duminica a 27-a după Rusalii (Tămăduirea femeii gârbove), la praznicul Sfântului Ierarh Nicolae, numeroase locaşuri de cult din Transilvania şi-au sărbătorit hramul.
Hramul Bisericii „Sfântul Nicolae” din Şcheii Braşovului a adunat şi în acest an sute de credincioşi din cetatea de sub Tâmpa şi din împrejurimi. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, alături de slujitorii bisericii şi alţi preoţi din Braşov, între care protopopul de Braşov, Dănuţ-Gheorghe Benga, pr. Vasile Oltean, directorul Muzeului „Prima Şcoală Românească” din Şcheii Braşovului, stareţul Mănăstirii „Sfântul Dimitrie” din Sighişoara, arhim. Ghelasie Ţepeş. La slujbă au participat şi reprezentanţi ai Junilor din Şcheii Braşovului, înveşmântaţi cu straiele lor aparte, iar mulţi dintre credincioşi au primit împărtăşania cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. În cadrul Sfintei Liturghii, tânărul teolog Daniel Săraru a fost hirotonit diacon, iar răspunsurile liturgice au fost date de corul bisericii.
În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu a vorbit credincioşilor despre virtuţile şi minunile Sfântului Ierarh Nicolae, un model de bunătate şi de ajutător al semenilor aflaţi în nevoie, un exemplu oferit de Biserică pentru toţi credincioşii aflaţi în călătoria duhovnicească prin Postul Crăciunului. Ierarhul a tâlcuit Evanghelia duminicală, prin care s-a amintit minunea vindecării femeii gârbove: „Această duminică ne atrage atenţia că pe drumul duhovnicesc ne aflăm sub o povară a păcatelor, care ne gârboveşte, sau sub o povară dată chiar de vrăjmaş. Femeia gârbovă, legată de vrăjmaş de 18 ani, a fost vindecată de Mântuitorul Iisus Hristos printr-o simplă sentinţă: <Îţi sunt iertate păcatele tale!> A binecuvântat-o şi s-a îndreptat femeia, mulţumind lui Dumnezeu. Reţinem că ori de câte ori primim un dar de la Dumnezeu, ori de câte ori răzbatem prin necazurile vieţii, noi trebuie să devenim mulţumitori. Trebuie să-I mulţumim lui Dumnezeu, căci într-adevăr dorim ceva mai bun şi este în firea noastră să urmărim evoluţia bunăstării, dar nu trebuie să fim cu nemulţumire, ci cu nădejde, virtutea care întăreşte credinţa şi ajută iubirea să ajungă omul pe calea desăvârşirii”. Ierarhul a oferit bisericii un fragment din moaştele Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei, pentru a ocroti credincioşii din această partea a Ardealului. De asemenea, IPS Mitropolit Laurenţiu a oferit distincţia „Crucea şaguniană pentru laici” unuia dintre binefăcătorii bisericilor din judeţul Braşov, Ion Gonţea. La final, a fost oficiat un Parastas pentru toţi ctitorii şi slujitorii locaşului de cult care au trecut la Domnul. Aşa cum este tradiţia la biserica braşoveană, hramul s-a încheiat cu înconjurarea locaşului de cult şi cu slujba de pomenire de la monumentul închinat ctitorilor.
Hramul Facultăţii de Teologie clujene
Studenții și profesorii Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca au participat la hramul capelei din cadrul Campusului Studențesc „Nicolae Ivan”. Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a săvârșit Sfânta Liturghie în prezența unui sobor de preoți profesori din cadrul instituției teologice. În cuvântul de învățătură, ierarhul i-a îndemnat pe tinerii teologi să fie misionari ai bisericii lui Hristos: „Păstorul cel mare este Domnul Iisus Hristos, Care își pune viața pentru oile Sale, și Sfântul Ierarh Nicolae este păstor harismatic, după modelul Păstorului ceresc. Ceea ce dorim noi este ca frățiile voastre să deveniți păstori harismatici după modelul Sfântului Ierarh Nicolae. Oamenii așteaptă să vă implicați în societate și să aveți spiritul jertfelniciei și al milostivirii”.
Părintele Vasile Stanciu, decanul Facultății de Teologie, a vorbit despre trăirea studenților teologi și lupta lor pentru a deveni tot mai buni: „Avem convingerea că și studenții noștri vor călca pe urmele Sfântului Ierarh Nicolae. Și primul semn care ne face să credem acest lucru este faptul că din ce în ce mai mulți studenți se împărtășesc la Sfânta Liturghie. Acesta este semnalul unei reînviorări a vieții duhovnicești în facultate și a unei acceptări a acestui mare statut de studenți în teologie”.
Hramul capelei Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca a fost marcat în această săptămână printr-o serie de evenimente religioase și culturale. Au avut loc lansări de carte și conferințe, iar sâmbătă seara, studenții instituției au oferit un spectacol în aula facultății. Piatra de temelie a Campusului Universitar „Nicolae Ivan” a fost pusă pe 23 mai 2011. Clădirea noului sediu al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca este, în prezent, cea mai modernă din țară. Alături de noul sediu al Facultății de Teologie se construiesc două cămine pentru studenți, cu o capacitate de 250 de locuri.
Sfântul Nicolae, sărbătorit în Parohia Oradea-Vii
De Sfântul Ierarh Nicolae, 48 de sfinte locaşuri din Episcopia Oradiei îşi sărbătoresc hramul. Una dintre bisericile reprezentative din eparhia ce îl are ca ocrotitor pe Sfântul Ierarh Nicolae este cea a Parohiei Oradea-Vii, care a sărbătorit recent 87 de ani de la înfiinţare, în 1928, şi 77 de ani de la sfinţirea pietrei de temelie a bisericii, la 2 octombrie 1938. Pentru hram a fost aşezată spre închinare o răcliţă în care se află un recipient cu mir de la moaştele Sfântului Ierarh Nicolae, adus prin purtarea de grijă a părintelui Gheorghe Nemeş, din localitatea Bari, Italia, unde se află moaştele sfântului.
Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, a săvârşit Sfânta Liturghie, în sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa a numeroşi credincioşi. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Diacon Nicolae Firu” al Liceului Ortodox din Oradea.
În cuvântul de învăţătură, ierarhul vorbit despre cele două pericope evanghelice şi despre cinstirea Sfântului Nicolae: „De la Sfântul Ierarh Nicolae trebuie să învățăm să fim demni și să apărăm aici în lume Biserica lui Hristos”.
După Sfânta Liturghie, ierarhul a oficiat slujba Parastasului pentru ctitorii sfântului locaş, pentru ierarhii şi preoţii care au slujit, de-a lungul vremii, în această biserică, şi toți credincioşii care s-au închinat în acest sfânt locaş. Copiii de la Grădinița nr. 41 din Oradea, îmbrăcați în straie populare din Bihor, coordonați de educatoarea Ramona Mocan, au prezentat un program de colinde, fiind răsplătiți cu daruri de către Parohia Oradea-Vii.
La final, PS Episcop Sofronie al Oradiei a ţinut să mulţumească şi să felicite pe preoţii şi credincioşii acestei parohii pentru lucrarea pastoral-misionară şi duhovnicească pe care o desfăşoară şi pentru implicarea activă în opera social-filantropică a Bisericii Ortodoxe din Bihor. Toţi credincioşii prezenţi au primit, ca binecuvântare, iconiţe cu Sfântul Ierarh Nicolae şi au participat la o agapă frăţească în trapeza parohială, fiind împărțite peste 800 de porții de mâncare. Voluntarii parohiei care activează în cadrul proiectului „Agapa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe” au transportat la domiciliu hrană caldă, fructe şi dulciuri persoanelor înscrise ca beneficiari ai proiectului.
Hram la Zalău
La hramul bisericii de pe strada Crasnei din municipiul Zalău, credincioșii s-au bucurat să primească în locaşul de cult o mică părticică din moaștele Sfântului Ierarh Nicolae care au fost expuse încastrate într-o icoană relicvar a Sfântului Ierarh Nicolae. În mijlocul credincioșilor au fost prezenţi Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, şi Preasfințitul Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord. La Sfânta Liturghie, cei doi ierarhi au fost înconjurați de un sobor de preoți și diaconi în frunte cu parohul Ionuț Pop, vicarul eparhial al Episcopiei Sălajului. În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Andrei Todor a fost hirotonit preot pentru Paraclisul Episcopal „Sfântul Evanghelist Luca”, de la Centrul eparhial al Episcopiei Sălajului.
La finalul Sfintei Liturghii, PS Episcop Macarie, la propunerea PS Episcop Petroniu, i-a acordat parohului Ionuţ Pop distincția „Crucea Nordului”. De asemenea, au mai fost acordate şi alte daruri, cei doi ierarhi oferind copiilor prezenți pachete cu daruri, cărți și iconițe. La final, cei doi ierarhi au vizitat casa din Zalău în care a locuit în data de 9 noiembrie 1714 regele Suediei, Carol al XII-lea, în călătoria sa din sudul Basarabiei spre Stockholm.
Sărbătoarea catedralei din Deva
Catedrala Episcopală „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Deva și-a sărbătorit hramul. În prezența a numeroşi credincioși, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi, avându-l în frunte pe Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Din soborul de ierarhi au mai făcut parte Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, Preasfințitul Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, și Preasfințitul Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.
IPS Arhiepiscop Teodosie le-a vorbit credincioșilor despre marele dar al lucrării minunate a sfinților în viața fiecăruia, ei fiind mijlocitori în fața Tronului ceresc pentru credincioși, cei care cer ajutorul lor în rugăciuni.
PS Episcop Gurie a adresat un cuvânt de mulțumire ierarhilor care au venit la sărbătoarea catedralei şi celor care au participat la Sfânta Liturghie. De asemenea, a adresat mulţumiri IPS Arhiepiscop Teodosie, care a binecuvântat și prezența în mijlocul credincioşilor din Deva a Coralei „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului, care a susţinut un concert de colinde în seara precedentă hramului şi a oferit răspunsurile la Sfânta Liturghie.
Sărbătoare la Făgăraş
Sute de credincioşi au participat la hramul Bisericii „Sfântul Nicolae” din Făgăraş, judeţul Braşov, ctitorie brâncovenească, unde Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfinţitul Ilarion Făgărăşeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi din care a făcut parte şi protopopul de Făgăraş I, Marcel Dobrea, paroh al bisericii, alături de Ioan Dincă, cel de-al doilea paroh, şi alţi preoţi din oraş. PS Ilarion Făgărăşeanul i-a îndemnat pe cei prezenţi să înmulţească dragostea şi faptele bune, arătând că nu este un timp anume când credincioşii pot să facă acestea, ci trebuie să lucreze mereu pentru binele Bisericii şi al semenilor. La final, copiii de la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă din Făgăraş au susţinut un concert de colinde, fiind răsplătiţi cu daruri din partea parohiei.
Hramul Mănăstirii Rohia
Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia, judeţul Maramureş, cu ocazia hramului paraclisului de la primul nivel al noii biserici. Soborul slujitor a fost alcătuit din preoţi ai mănăstirii, în frunte cu arhim. Macarie Motogna, Florin Stan, protopopul Lăpuşului, şi preoţi din împrejurimi.
PS Episcop Iustin Sigheteanul le-a vorbit credincioşilor despre viaţa Sfântului Ierarh Nicolae şi modul cum el îi ocroteşte pe toţi cei care-l cinstesc pe el şi pe Dumnezeu, Cel Ce este „Minunat întru sfinţii Lui”. În cadrul Sfintei Liturghii a fost hirotonit întru preot diaconul Dan Ioan Bereţchi pentru Parohia Pişcari, Protopopiatul Carei.
Ierarhul a oferit din partea episcopiei distincţia „Crucea Voievodală Maramureşeană” pentru laici chestorului general de poliţie Ioan Buda, inspectorul general al Poliţiei de Frontieră din România, ing. Gheorghe Ivan, directorul Direcţiei Silvice Bistriţa-Năsăud, şi ing. Ioan Filip, patronul firmei Taparo SA Târgu Lăpuş, pentru ajutorul şi sprijinul acordat Mănăstirii Rohia şi mai multor mănăstiri şi parohii din zona Lăpuşului, iar din partea mănăstirii câte o monografie recent apărută, „Chivote ale credinţei. Mănăstirile şi schiturile din Eparhia Maramureşului şi Sătmarului”. A fost săvârşită apoi slujba Parastasului pentru întemeietorul Mănăstirii Rohia, preotul Nicolae Gherman, Episcopul Nicolae Ivan, cel care a sfinţit prima biserică, pentru ctitorii şi pentru toţi monahii care au vieţuit în această mănăstire şi s-au mutat la Domnul. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de un grup de studenţi teologi din Baia Mare. Paraclisul cu hramul „Sfântul Nicolae“ a fost târnosit la 6 decembrie 1998.