Hramuri de Sfântul Pantelimon
În ziua de pomenire a Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, Înalt Preasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, oficiază Sfânta Liturghie la Mănăstirea Oaşa, judeţul Alba, care îşi sărbătoreşte ocrotitorul. Hramul este sărbătorit în mod tradiţional prin slujiri arhiereşti şi pelerinaj şi la Schitul Colţul Chiliilor din Zărneşti, judeţul Braşov, unde Sfânta Liturghie este oficiată de Preasfinţitul Andrei Făgărăşanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. Tot azi îşi sărbătoresc hramul capelele şi bisericile aflate în spitalele din Sibiu, Cluj-Napoca şi Braşov.
Lăcaşul de cult se află în prezent sub oblăduirea părintelui stareţ protosinghel Iustin Miron. Mănăstirea Oaşa a fost şi rămâne legată duhovniceşte de părintele arhimandrit Teofil Părăian, de la Mănăstirea Brâncoveanu, Sâmbăta de Sus. Părintele Teofil era invitatul special al taberelor organizate de 18 ani neîntrerupt, tabere începute de când obştea era la Poşaga. Şi în acest an, în perioada din preajma hramului, are loc tabăra organizată de ASCOR, filialele Oradea şi Timişoara. La Mănăstirea Oaşa se află şi o părticică din moaştele Sfântului Pantelimon.
Hram şi pelerinaj la Colţul Chiliilor
Hramul Sfântului Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon este sărbătorit şi de obştea de la Schitul Colţul Chiliilor, din Zărneşti, judeţul Braşov, unde Sfânta Liturghie este oficiată de Preasfinţitul Andrei Făgărăşanul, Episcop-vicar al Arhiepsicopiei Sibiului. Schitul de la Colţul Chiliilor este condus de părintele stareţ Ioanichie Cotuţiu. În vârf de munte, sub stâncile Pietrei Craiului, a existat în vechime un schit. În grotele de aici se găseşte o biserică în stil ortodox - săpată în stâncă, precum şi chilii ale sihaştrilor de demult. Schitul este atestat documentar de la 1723. Lăcaşul de cult apare şi în documentele de epocă dintre anii 1761 şi 1762, când generalul Bucov, la ordinul împărătesei Maria Tereza, de la Viena, a dat ordin pentru arderea şi dărâmarea tuturor mănăstirilor din Transilvania, apoi în Ţara Făgăraşului, trecând şi în Ţara Bârsei.
Urmele şi amintirea schitului s-au înrădăcinat adânc în sufletul şi inima credincioşilor din Zărneşti şi împrejurimi, iar vestigiile rămase şi grota săpată providenţial în stâncă au constituit până în ziua de astăzi pelerinaje la sărbătoarea Sfântului Pantelimon şi la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Paraschiva, pe 14 octombrie, conform celor precizate de arhimandritul Visarion Joantă, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Sibiului.
Hram la biserica de la Gara Mică Sibiu
De asemenea, azi este hramul bisericii din Parohia Inferior II Sibiu, unde slujesc ca preoţi parohi Cristian Vaida şi Claudiu Curiban. Azi, în ziua hramului, în mijlocul comunităţii de credincioşi se vor afla, alături de cei doi parohi, vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, părintele Ilarie Benchea, protopopul de Sibiu, părintele Ioan Coşa, precum şi decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Ierarh Andrei Şaguna“ din Sibiu, părintele Aurel Pavel.
După Sfânta Liturghie, va fi oficiată slujba Parastasului pentru toţi binefăcătorii bisericii trecuţi la Domnul, iar la final, fiecare credincios va primi un pachet cu diverse produse, conform celor precizate de părintele paroh Cristian Vaida.
Tot la Sibiu va fi sărbătorit şi hramul bisericii din incinta Spitalului Militar din Sibiu, care a fost sfinţită în 2007 de Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.
La Cluj-Napoca este sărbătoare la Policlinica fără plată „Sfântul Pantelimon“, precum şi la biserica din incinta Spitalului de Pneumoftiziologie „Leon Daniello“ din Cluj-Napoca. La Braşov este sărbătoare în Parohia Spitale I, aflată sub oblăduirea sfântului tămăduitor.