Hramuri la Izvorul Tămăduirii

Data: 09 Mai 2016

Numeroase locaşuri de cult din Transilvania au sărbătorit hramul la Izvorul Tămăduirii, în Săptămâna Luminată. La această sărbătoare, credicioşii au cinstit-o pe Maica Domnului, cea care în toată viaţa ei pământească, dar şi de-a pururea în ceruri, este un izvor de har, de mângâiere şi de mântuire pentru întreg neamul omenesc.

Mănăstirea „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, judeţul Braşov, a fost în sărbătoare la hramul de vineri, din Săptămâna Luminată. Mulţimi de pelerini şi credincioşi au venit la vechiul aşezământ monahal de la poalele Munţilor Făgăraş pentru a participa la resfinţirea bisericii vechi, o ctitorie brâncovenească trecută prin nenumăratele încercări din istoria zbuciumată a Transilvaniei. La 70 de ani de la târnosirea locaşului de cult refăcut în timpul păstoririi Mitropolitului Nicolae Bălan, mănăstirea a trăit din nou clipe de înălţare şi bucurie duhovnicească. Slujba de resfinţire a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, împreună cu Preasfinţitul Ilarion Făgărăşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului şi stareţul mănăstirii, alături de un sobor de preoţi şi diaconi în care s-au aflat egumenul Atanasie Roman, ieromonahi, protopopi şi preoţi de la parohiile învecinate mănăstirii şi de mai departe.
Locaşul de cult a fost târnosit cu Sfântul şi Marele Mir şi stropit cu apă sfinţită, iar la interior a fost reînveşmântată Sfânta Masă şi s-a sfinţit vechea pictură restaurată, binecuvântându-se toate lucrările de renovare şi înfrumuseţare efectuate în ultima perioadă.

„Prima sfinţire s-a făcut la 15 august, la hramul cel mare, în anul 1946. Resfinţirea s-a făcut anul acesta la hramul mic, de Izvorul Tămădurii, în cinstea Maicii Preacurate, pentru ca acest sfânt locaş să ne fie nou izvor pentru viaţa veşnică şi pentru ca din el să vină binecuvântarea lui Dumnezeu în toată Ţara Făgăraşului şi în toată ţara noastră”, a spus IPS Mitropolit Laurenţiu.
După slujba de sfinţire a urmat programul liturgic închinat hramului. Soborul slujitor a oficiat slujba sfinţirii apei la fântâna din incinta mănăstirii, apoi a pornit în procesiune până la altarul de vară al aşezământului monahal. Aici s-a oficiat slujba Utreniei şi Sfânta Liturghie. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane din Sibiu, dirijată de diac. asist. univ. dr. Dan Alexandru Streza.

Credincioşii au participat în număr mare la Sfânta Liturghie şi s-au rugat Maicii Domnului şi Mântuitorului Iisus Hristos Cel Înviat pentru sănătate, iertare de păcate şi mântuire.

Cuvântul de învăţătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de secretarul Arhiepiscopiei Sibiului, părintele Cristian Vaida, care le-a vorbit celor prezenţi despre instituirea sărbătorii Izvorului Tămăduirii şi despre cinstirea Maicii Domnului în creştinătatea răsăriteană.

„Dincolo de semnificaţia de natură istorică, sărbătoarea aceasta a Izvorului Tămăduirii s-a conturat în spiritualitatea noastră ortodoxă ca o sărbătoare închinată preacinstirii celei care toată viaţa ei pământească, dar şi de-a pururea în ceruri, este pentru noi, creştinii, un izvor de har, de mângâiere şi de mântuire pentru întreg neamul omenesc”, a spus pr. Cristian Vaida.
La final, IPS Mitropolit Laurenţiu a subliniat importanţa acestei zile în istoria mănăstirii, iar protopopii de Făgăraş I şi II, Marius Corlean şi Ion Tărcuţă, au citit actul de târnosire a bisericii din 1946, semnat de Mitropolitul Nicolae Bălan şi monahii Arsenie Boca şi Serafim Popescu, precum şi noul act de târnosire, semnat de IPS Laurenţiu, PS Ilarion Făgărăşanul şi egumenul Atanasie Roman.

„Sărbătoarea aceasta va rămâne o dată istorică, sfântă, marcată în istoria acestui sfânt aşezământ, o istorie atât de frământată. Sfântul Martir şi Voievod Constantin Brâncoveanu a ctitorit aici, peste munţi, un locaş aşezat sub ocrotirea Maicii Domnului, dar a fost dărâmat la 1785 de duşmănia vremii. N-a fost distrusă mănăstirea ca celelalte sute de mănăstiri dimprejurul Munţilor Făgăraş, ci cu tunul a fost desfigurată şi a rămas 141 de ani în ruină, încât au crescut copacii deasupra ei. A rânduit Dumnezeu ca în 1926, după 141 de ani, cel de-al doilea citor al mănăstirii, Mitropolitul Nicolae Bălan s-o rezidească. După ce a fost refăcută, în 1946, deci acum 70 de ani, a fost sfinţită. Noi am refăcut astăzi această lucrare după ce pictura a fost curăţată în urmă cu câţiva ani, iar biserica întreagă a fost restaurată. Masa Sfântului Altar a avut nevoie ca şi ea să fie reînnoită”, a spus ierarhul.

A urmat un moment festiv în care au fost premiaţi elevii câştigători ai etapei eparhiale a Concursului naţional de creaţie „Biserica şi Şcoala din sufletul meu”. De asemenea, cei doi protopopi amintiţi au oferit premii elevilor din Ţara Făgăraşului care au participat la olimpiada de religie. Sărbătoarea hramului a continuat cu slujba Sfântului Maslu, la care credincioşii s-au rugat pentru sănătate trupească şi sufletească şi au primit binecuvântarea ierarhilor şi preoţilor slujitori.

Hramuri la mănăstirile Salva şi Pădureni

Hramul Mănăstirii Salva din ținutul Năsăudului a fost serbat vineri, 6 mai, în prezența Înaltpreasfinţitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitulul Clujului, Maramureșului și Sălajului. Pelerinii au venit în număr mare din diverse zone din țară pentru a participa la Liturghia arhierească oficiată cu prilejul hramului serbat de praznicul Izvorului Tămăduirii. De asemenea, la sărbătoare au fost prezenţi parlamentari, oficialități jude­țene şi locale. Ceremonialul religios s-a des­fășurat pe un podium special amenajat în curtea mănăstirii, răspunsurile la strană fiind date de corul măicuţelor.

În cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Andrei a vorbit despre frumuseţea duhovnicească pe care o reprezintă praznicul Izvorului Tămăduirii, subliniind totodată şi rolul deosebit pe care îl are Maica Domnului în iconomia mântuirii oamenilor.

Izvorul Tămăduirii este hramul mare al mănăstirii din Salva, al doilea fiind celebrat pe 24 iunie, de praznicul Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul. Al treilea hram al așezământului monahal este sărbătorit pe 12 noiembrie, de Sfinţii Martiri Năsăudeni – Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra şi Vasile din Telciu.

De asemenea, şi obștea Mănăstirii „Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan” din localitatea clujeană Pădureni a fost în mare sărbătoare sâmbătă, 7 mai, când a primit vizita IPS Arhiepiscop şi Mitopolit Andrei și a unui sobor de peste 20 de preoți cu ocazia hramul mănăstirii închinate Sfântului Evanghelist Ioan.

Cu acest prilej, IPS Mitropolit Andrei a săvârșit Sfânta Liturghie și le-a vorbit celor prezenți despre viața Sfântului Ioan Evanghelistul, cu accent pe virtutea principală care l-a definit, aceea a iubirii.

Despre Sfântul Evanghelist Ioan, ierarhul a spus că a fost un mărturisitor, un model şi pentru creștinii din prezent: „O mare virtute pe care Sfântul Ioan Evanghelistul a mai avut-o a fost că era un curajos mărturisitor. Nu a tăcut, ci a predicat în pofida presiunilor și a pedepselor care erau îndreptate atunci asupra creștinilor și a fost exilat în Insula Patmos. Cu toate acestea, Dumnezeu i-a dat viață lungă. Această virtute a curajului mărturisirii ar trebui să o avem și noi!”.

Mănăstirea ocrotită de Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan din localitatea clujeană Pădureni, comuna Tritenii de Jos, a fost reînființată acum doi ani. Pe același loc, în secolul al 18-lea exista o mănăstire care a fost însă distrusă. Biserica a fost reclădită în 1967, dar a rămas nefolosită până în 2000, când un grup de credincioși a restaurat locașul de cult. Cele trei maici care viețuiesc în prezent în mănăstire alături de părintele duhovnic Vlad Marc au început construcția unui corp de chilii.

Sărbătoare la Mănăstirea de la Sighișoara

La sărbătoarea Izvorul Tămăduirii, Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” de la Sighișoara, județul Mureș. Pre­zența ierarhului a constituit un prilej de bucurie pentru obștea monahală condusă de către arhimandritul Ghelasie Țepeș și pentru sutele de credincioși care trec des pragul acestei vetre monahale.

În cuvântul de învățătură, IPS Arhiepiscop Irineu i-a îndemnat pe credincioși să ceară mereu ajutorul de la Maica Mântuitorului Iisus Hristos care mijlocește necontenit la Tronul Preasfintei Treimi. Încrederea în ajutorul Maicii Domnului aduce în viața creștinului har de binecuvântări și îl conduce pe om la izvorul nesecat al tămăduirilor.

Mănăstirea Sighișoara, aflată la numai 4 kilometri de centrul orașului este o oază de duhovnicie, oferind pelerinilor sprijin spiritual și liniștire sufletească. Sărbătorirea celui de-al doilea hram al Mănăstirii, de Izvorul Tămăduirii, a marcat în acest an și împlinirea a 11 ani de la sfințirea acesteia.

Hram la Mănăstirea Izbuc, Eparhia Oradiei

În vinerea din Săptămâna Luminată, la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, străvechea vatră monahală bihoreană de la Izbuc și-a prăznuit, ca în fiecare an, hramul cel vechi.

Peste cinci mii de pelerini veniţi din Bihor, dar şi din alte județe ale ţării precum Arad, Timiș, Sibiu, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Caraș-Severin, Hunedoara, Alba, Mureș, Satu Mare, Sălaj, Olt, Dolj sau Prahova, au participat la sărbătorirea hramului Mănăstirii Izbuc, aşezământ monahal cunoscut în ţară şi în străinătate, pentru izvorul tămăduitor, Izbuc, şi datorită icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului, aflată la mănăstire încă din momentul întemeierii acesteia, în 1928, copie după icoana făcătoare de minuni a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu de la Mănăstirea Dălhăuți, din Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei.

Pelerinii s-au închinat şi la un fragment din Cinstitul Lemn al Sfintei și de Viață făcătoarei Cruci, intrat de curând în patrimoniul Mănăstirii Izbuc, la icoana cu Domnul Hristos în grădina Ghetsimani, rugându-Se, pictată de părintele Arsenie Boca, la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, la fragmentul din mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul, așezat de puțină vreme într-o raclă realizată la Atelierele Patriarhiei Române, și la racla ce adăpostește părticele din sfintele moaște ale mai multor sfinți.

Preoţii şi credincioşii au venit la Mănăstirea Izbuc încă din ajunul sărbătorii, luând parte la slujba privegherii, apoi au participat la procesiunea la izvorul Izbuc, din incinta mănăstirii, cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului şi cu racla cu sfinte moaşte ale mai multor sfinți. De asemenea, cei prezenţi au participat şi la Taina Sfântului Maslu şi la Sfânta Liturghie.
Vineri, în ziua praznicului, a fost oficiată sfinţirea apei, Aghiasma Mică, urmată de Sfânta Liturghie săvârşită de Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, împreună cu un sobor de 59 de ieromonahi, preoţi şi diaconi, în altarul de vară al mănăstirii, în prezenţa a peste cinci mii de credincioşi. Răspunsurile la strană au fost date de către un grup de maici de la Mănăstirile „Sfânta Cruce” şi „Buna Vestire” din Oradea.

În predică, PS Episcop Sofronie a subliniat rolul fundamental al Maicii Domnului în istoria mântuirii neamului omenesc, ca Născătoare de Dumnezeu şi Maică a Luminii, ca mijlocitoare şi pururea rugătoare la Tronul Fiului ei, Domnul Iisus Hristos, pentru mântuirea tuturor: „Vineri, în Săptămâna Luminată, în fiecare an, Biserica Ortodoxă o sărbătorește pe Maica Domnului, prin rugăciunile căreia Mântuitorul Iisus Hristos dăruiește vindecare, aduce tămăduiri tuturor celor bolnavi și suferinzi. Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii este legată de minunea pe care Maica Domnului a săvârșit-o mai demult, la un izvor tămăduitor și mulți bolnavi s-au vindecat. Minunea săvârșită prin rugăciunile Preasfintei Născătoare de Dumnezeu a devenit izvor de speranță pentru toți creștinii ortodocși care o cinstesc pe Maica Domnului și o cheamă în ajutor pentru a se ruga Fiului ei, Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Cel înviat a treia zi din morți, Izvorul Tămăduirilor, Cel Care prin moartea Sa pe Cruce a omorât moartea, iar prin Învierea Sa ne-a adus nouă, oamenilor, speranța cea mare a propriei noastre învieri, speranța mântuirii, speranța iertării și a împăcării cu Dumnezeu”.

Cu acest prilej, ierarhul a oferit președintelui Consiliului Județean Bihor, Cornel Popa, o Diplomă de apreciere, iar din partea mănăstirii o plachetă, în semn de recunoștință pentru sprijinul oferit la zidirea noii biserici mari a așezământului monahal. La final, toţi credincioşii au primit aghiasmă, pregătită în recipiente speciale pentru această sărbătoare, şi merinde pentru trup, bucate tradiţionale alese.

Izvorul Tămăduirii la Topliţa, Harghita

La Izvorul Tămăduirii, Mănăstirea „Sfântul Prooroc Ilie” din Toplița, județul Harghita, și-a serbat al doilea hram. Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de către Prea­sfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, și un sobor de preoți și diaconi.

PS Episcop Andrei, în cuvântul de învățătură rostit în fața mulțimii de credincioși prezenți, a evidențiat sfințenia Maicii Domnului: „Că la Tine este Izvorul vieții, întru lumina Ta vom vedea lumina” (Psalmul 35, 9). Maica Domnului este tămăduitoarea sufletelor noastre, mereu un sprijin din care curge toată bunătatea. Legătura dintre Vinerea Patimilor și Vinerea Izvorului Tămăduirii arată că taina Bisericii este legată de Maica Bisericii, mama mamelor noastre și a noastră a tuturor”.

Izvorul Tămăduirii la Strâmba, Sălaj

La praznicul Izvorului Tămăduirii, Mănăstirea Strâmba își sărbătorește hramul de primăvară. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfințitul Părinte Stefanos, Mitropolitul Tallinnului și a toată Estonia, și Preasfin­țitul Petroniu, Episcopul Sălajului, în altarul de vară al mănăstirii, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi. În cadrul Sfintei Liturghii, tânărul teolog Andrei-Ionuț Muntean a fost hirotonit diacon, pentru a fi hirotonit preot pe seama Parohiei Cormeniș, Protopopiatul Jibou.

Ca de obicei, dealurile mănăstirii au fost pline de cre­dincioșii veniți din toate col­țurile județului și din județele învecinate, pentru a înălța rugăciuni în ziua hramului, în fața icoanei făcătoare de minuni din biserica de lemn a mănăstirii. La finalul Sfintei Liturghii, toți cei prezenți s-au îndreptat spre clopotnița mănăstirii, recent ridicată, unde au fost sfințite noile clopote ale mănăstirii.
Începuturile Mănăstirii Strâm­­ba se duc până în secolul al XV-lea, în anul 1470. Biserica din lemn din incinta mănăstirii adăpostește icoana „Maica Domnului cu Pruncul”, numită și „Dulcele sărut”. Potrivit tra­diției, icoana a fost pictată de Luca din Iclod, cel care a pictat și icoana Maicii Domnului de la Mănăsstirea Nicula, judeţul Cluj. În anul 1993 mănăstirea a fost reactivată, sub coordonarea starețului Grighentie Oțelea.

Hramul mănăstirii Crişan, Hunedoara

La Izvorul Tămăduirii, Mănăstirea Crișan din județul Hunedoara a sărbătorit hramul. Sfânta Liturghie a fost săvâr­șită de Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, Prea­sfințitul Siluan, Episcopul românilor ortodocși din Ungaria și Preasfințitul Ignatie Mureșea­nul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Spaniei și Portugaliei, înconj­urați de un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile la strană au fost date de Corala Sacerdotes a Episcopiei Devei și Hunedoarei.

În cuvântul de învățătură, PS Ignatie Mureșeanul a vorbit despre Săptămâna Luminată, în care fiecare zi este socotită liturgic ca o zi de duminică, de laudă adusă Învierii Domnului Iisus Hristos. De asemenea, PS Ignatie Mureşanul a evidențiat sfințenia Maicii Domnului și intervenția ei în iconomia mântuirii neamului omenesc, fiind pentru toți un model de smerenie și de dăruire totală lui Hristos. Îndemnul PS Ignatie Mure­șeanul a fost acela de a primi cu bucurie lumina Învierii Domnului în suflete și de a răspândi această lumină dătătoare de viață tuturor semenilor, în toate activitățile pe care fiecare le desfășoară, în familie, la locul de muncă și în societate.

La finalul Sfintei Liturghii, PS Episcop Gurie a mulțumit ierarhilor care au participat la hramul Mănăstirii Crișan și credincioșilor prezenți în număr mare la sărbătoarea mănăstirii din Țara Zarandului. Credincioşii prezenţi au avut posibilitatea de a se închina la racla cu o părticică din Sfintele Moaște ale Sfântului Luca al Crimeei de la Paraclisul Episcopiei Devei și Hunedoarei.

Sărbătoare la Mănăstirea Petrova, Maramureş

Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie în Altarul de Vară al Mănăstirii Petrova din Maramureşul Voievodal, cu ocazia hramului. Alături de „Izvorul Tămăduirii”, mănăstirea mai are două hramuri, „Tăierea capului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul” şi „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir”. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au date de Corul „Doxologia” al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, dirijat de pr. dr. Petrică Aurelian Covaciu. De asemenea, s-au interpretat cântece religioase ucrainene, mănăstirea fiind amplasată între două sate cu etnici ucraineni.

În cuvântul de învăţătură, PS Iustin Sigheteanul a vorbit despre sărbătoarea închinată Maicii Domnului - Izvorul Tămăduirii şi despre minunile de vindecare făcute de Maica Domnului la Izvorul din Bizanţ, despre cum a fost cinstit şi folosit acest izvor, dar şi despre familia creştină, întemeiată pe dragostea dintre soţ şi soţie, şi creşterea de copii, ca temelie a societăţii.

„Maica Domnului este modelul tuturor mamelor de pe pământ, iar dragostea dintre mamă şi fiii ei este una veşnică, aşa cum a fost şi este dragostea Maicii Domnului faţă de Fiul ei, Iisus Hristos Mântuitorul lumii. Nu luaţi copiii din braţele mamelor, pentru că mama când naşte un copil trece prin furcile morţii. Naşterea este mântuitoare pentru femeie. Mama nu doarme nici noaptea de dragul copilului ei, pe care îl ţine la sân. Şi atunci cum să iei copilul din braţele mamei lui? Se doreşte dezintegrarea familiei? Locul şi rostul femeii în lume se vrea din nou subminat? Pruncii trebuie să crească pe genunchii lui Hristos şi în braţele Maicii Domnului”, a spus ierarhul. Mănăstirea Petrova asigură, începând cu 29 august 2002, în fiecare duminică, câte o porţie de mâncare caldă pentru circa 200 de persoane, fie la Căminul de bătrâni din Poienile de sub Munte, fie la Centrul de plasament pentru copii din Sighetu Marmaţiei, fie la Spitalul de Psihiatrie din Sighetu Marmaţiei. De assemenea, duminică de duminică, fiecare credincios care vine la Sfânta Liturghie la această mănăstire primeşte o masă caldă.

Hram la Mănăstirea Rohia, Maramureş

Izvorul Tămăduirii este hramul Paraclisului Mănăstirii „Sfânta Ana” Rohia. La acest praznic, în fiecare an, vin la mănăstirea Rohia mii de credincioşi din toată Transilvania dar şi din alte părţi ale ţării. Sărbătoarea a început din ajun, cu slujba Vecerniei cu Acatistul Izvorul Tămăduirii, săvârşite de un sobor de 25 de stareţi, preoţi şi diaconi. La slujba Privegherii de toată noaptea s-au spovedit câteva sute de credincioşi, apoi prima Sfântă Liturghie a avut loc la ora 3.00, pentru împărtăşirea celor ce s-au mărturisit. La ora 6.00 a fost lujba de sfinţire a Apei – Aghiasma mică, continuând cu Taina Sfântului Maslu de obşte. De la ora 9.30 a fost săvârşită Sfânta Liturghie de un sobor de stareţi, protoierei, profesori, preoţi şi diaconi, la care a asistat Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Justinian al Maramureşului şi Sătmarului. Arhim. Timotei Bel a vorbit credincioşilor despre Maica Domnului ca izvor de sfinţenie şi mijlocitoare în faţa Sfintei Treimi, iar IPS Arhiepiscop Justinian a adresat un părintesc cuvânt de învăţătură şi binecuvântare.

Răspunsurile de la strană au fost date un grup de studenţi conduşi de arhid. prof. Andrei Baboşan. Atât în ajun cât şi în ziua hramului după terminarea slujbei, credincioşii din Parohia Rogoz, Protopopiarul Lăpuş, au oferit o agapă creştinească celor prezenţi la acest praznic. (Arhim. Macarie Motogna, pr. Oliviu Botoi, pr. Cristian Rus, arhid. Adrian Onica, diac. Cristian Ţuţuroi, Ştefan Mărculeţ, Alexandra Andereş, Alexandru Moroianu, Andrei Fărcaş)