Hramuri şi slujiri arhiereşti de Sfinţii Mărturisitori Ardeleni
Mănăstirea Petru Rareş Vodă din localitatea bistriţeană Ciceu Corabia şi-a sărbătorit hramul în ziua de pomenire a Sfinţilor Mărturisitori Ardeleni. De asemenea, la Catedrala Arhiepiscopală din Alba Iulia, Sfinţii Mărturisitori Ardeleni au fost cinstiţi prin mai multe slujbe, iar cu acest prilej, credincioşii au avut posibilitatea de a se închina la moaştele Sfintei Muceniţe Filofteia de la Curtea de Argeş.
Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
„Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a slujit, a predicat și a binecuvântat poporul dreptcredincios. Tema predicii Înaltpreasfinției Sale s-a referit la mărturisire și contra-mărturisire, pentru că vremurile în care trăim noi sunt cele prin care noi trebuie să ajungem să mărturisim mai ferm credința, iar faptele noastre trebuie să vădească credința noastră. Dacă faptele nu vădesc credința, atunci este o contra-mărturisire”, a spus arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului.
Mănăstirea „Petru Rareș Vodă” din Ciceu Corabia, situată la poalele Cetății Ciceului, a fost înfiinţată în 2014, la iniţiativa IPS Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, precum și la dorinţa credincioşilor din zonă, susținuți de către primarul Valentin Mureşan. Ridicat în cinstea domnitorului Petru Rareș, locașul de cult are ca hram pe Sfinții Mărturisitori Ardeleni. Părintele Teofan Timiş, stareţul acestei mănăstiri, a reuşit într-o perioadă scurtă să ridice o casă monahală şi un mic paraclis şi să închege o comunitate eclezială în jurul mănăstirii.
„Mănăstirea Petru Rareș Vodă de la Ciceu Corabia se află pe un sit istoric străvechi. Avem acolo un altar dacic și tot acolo avem ruinele cetății lui Petru Rareș, iar sub temelia noii mănăstiri sunt osemintele moșilor și strămoșilor noștri. Părintele protosinghel Teofan Timiș conduce lucrările la această nouă chinovie și nădăjduim să avem cât de curând o «ctitorie pentru veșnicie», așa cum spunea Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei”, a mai menţionat arhim. Dumitru Cobzaru, conform Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului.
IPS Mitropolit Andrei a binecuvântat, sâmbătă, 21 octombrie, lucrările efectuate la noua casă parohială a comunității din Agrișu, Protopopiatul Beclean.
„După Sfânta Liturghie, ne-am deplasat în Parohia Agrișu de Sus de lângă Beclean, locul de naștere al părintelui Nicolae Moldovan, starețul mănăstirii Nicula. El, împreună cu fratele lui, Gheorghe Moldovan, au dăruit casa părintească parohiei, pentru a deveni casă parohială. Astfel, părintele Lucian Badale care este paroh acolo și secretarul Protopopiatului de la Beclean, a rezidit casa și a înfrumusețat-o, iar astăzi Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a binecuvântat lucrările care s-au săvârșit și l-a gratulat pe părintele Lucian, dăruindu-i crucea de iconom stavrofor. Părintelui Nicolae i-a dăruit «Ordinul Sfinților Martiri Năsăudeni», iar fratele său, care este primar lângă Mangalia, în satul Albești, un om de ispravă, a primit cea mai înaltă distincție pentru mireni, «Crucea Mitropolitană»”, a spus arhim. Dumitru Cobzaru, conform Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului.
Sărbătoare la Catedrala din Alba Iulia
Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, înconjurat de cler şi credincioşi din municipiul Alba Iulia, a întâmpinat vineri, 20 octombrie, delegaţia ce a însoţit racla cu moaştele Sfintei Muceniţe Filofteia de la Curtea de Argeş, care au fost aduse spre închinare în Cetatea Marii Uniri de o delegaţie condusă de Înaltpreasfinţitul Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului. Cei doi ierarhi, împreună soborul şi credincioşii prezenţi, au înconjurat Catedrala Arhiepiscopală, cântând troparul Sfintei Muceniţe Filofteia şi al Sfinţilor Mărturisitori Ardeleni. În cuvântul rostit cu acest prilej, IPS Arhiepiscop Irineu a subliniat istoria zbuciumată a Transilvaniei, marcată de mari tensiuni confesionale, viaţa mucenicească a sfinţilor pomeniţi, precum şi datoria celor din prezent de a-şi aminti de înaintaşi, urmându-le credinţa şi faptele. De asemenea, IPS Arhiepiscop Calinic a adresat celor prezenţi un cuvânt de învăţătură despre viaţa duhovnicească din zonei Transilvaniei, subliniind în acelaşi timp unitatea, de credinţă şi de neam, a românilor din ambele părţi ale Munţilor Carpaţi, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
În continuare, a fost oficiată slujba Vecerniei cu Litia, urmată de Utrenie, Ceasul I şi Acatistul Sfintei Mucenițe Filofteia. Răspunsurile au fost oferite de corul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, dirijat de părintele Domin Adam. Până luni dimineaţa, credincioșii au avut posiblitatea de a se închina la racla cu moaștele Sfintei Filofteia.
Sâmbătă, 21 octombrie, la Catedrala din Alba Iulia s-a oficiat Acatistul Sfinților Cuvioși Mărturisitori Visarion și Sofronie și a Sfântului Mucenic Oprea, apoi a fost oficiată Sfânta Liturghie, în sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi pe esplanada din faţa Catedralei arhiepiscopale. Seara a fost oficiată Vecernia mare cu Litie şi Acatistul Sfintei Muceniţe Filofteia. Sfânta Muceniţă Filofteia este ocrotitoarea copiilor, a tinerilor şi a mamelor, a celor săraci, tămăduitoarea celor bolnavi, mângâietoarea celor aflaţi în necazuri şi ajutătoarea generoasă a tuturor creştinilor. Anul trecut, în cadrul evenimentelor organizate de sărbătoarea Sfinţilor Mărturisitori Ardeleni, credincioşii din Alba s-au putut închina la moaştele Sfântului Ierarh Nicolae, aduse de la Biserica „Sfântul Gheorghe Nou” din Bucureşti.