Ieftiniri mai mici de 10% la ulei, ouă, lapte sau carne
Consiliul Concurenței a făcut o analiză a modului în care s-a reflectat asupra prețurilor de la raft aplicarea, de la 1 august, a ordonanței de plafonare a adaosurilor comerciale la 14 grupe de alimente de bază: pâine, lapte, brânză, iaurt, făină, mălai, ouă, ulei de floarea-soarelui, carne proaspătă de pui, carne proaspătă de porc, legume proaspete vrac, fructe proaspete vrac, cartofi proaspeţi vrac şi zahăr.
Potrivit datelor prezentate vineri de instituție, preţurile medii ale alimentelor vizate de ordonanţă au scăzut în august, față de iunie, cu procente care au ajuns, la fructe, la 49%, ieftinirile înregistrate la ulei, lapte, ouă sau carne fiind mult mai mici.
Astfel, preţul mediu al prunelor a scăzut cu 49%, cel al strugurilor, cu 47%, în timp ce roşiile, ceapa, ardeii şi cartofii s-au ieftinit cu 31% până la 37%. La lactate, preţul mediu al brânzei telemea este cu 16,3% mai mic, cel al iaurtului cu 10,5%, iar cel al laptelui cu 6,2%.
Și preţul altor produse din coşul de consum, precum făina (-13,85%), pâinea (-13,07%), mălaiul (-10,99%), uleiul (-9,50%), ouăle (-6,95%) şi zahărul (-2,51%), s-a diminuat în august.
În ceea ce priveşte carnea, aceasta s-a ieftinit cu procente cuprinse între 9,76% (tacâmuri de pui) și 0,48% (pulpă de porc fără os), cu excepţia pulpei de porc cu os, al cărei preţ a crescut cu 2%.
„Preţurile medii ale unor alimente au scăzut treptat, aici fiind vorba despre iaurt, mălai, carne de porc, ceapă, morcovi, ardei, prune şi struguri, dar există şi produse cum sunt pâinea, făina, ouăle, pentru care preţurile au fluctuat, situându-se, însă, sub preţul mediu al lunii iunie”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei. (C. Z.)