Ierarhii Bisericii Ortodoxe Române s-au întâlnit la București

Un articol de: Arhid. Alexandru Briciu - 22 Feb 2019

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-a reunit ieri, 21 februarie, în ședință de lucru. Întrunirea din Sala Sinodală a Reședinței Patriarhale a fost prezidată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. În prealabil, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, a săvârșit o slujbă de Te Deum în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” al Reședinței Patriarhale.

După citirea apelului nominal de către Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal și secretar al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de deschidere a lucrărilor și a prezentat ordinea de zi a ședinței. Patriarhul României a subliniat faptul că ierarhii s-au întrunit la o zi după ședința de lucru a Adunării Naționale Bisericești, în cadrul căreia au fost prezentate dările de seamă privind activitatea Bisericii Ortodoxe Române în 2018. „Mulțumim tuturor ierarhilor, preoților, diaconilor, monahilor, monahiilor și credin­cio­șilor mireni care au ajutat la această amplă serbare a Anului Centenar și ne rugăm Bunului Dumnezeu să le dăruiască sănătate și mântuire, pace, bucurie și să continuăm ceea ce a fost bun în anii precedenți. Este important pentru noi ca în această ședință a Sfântului Sinod să ascultăm și cele spuse despre itinerariile pastorale ale membrilor Sfântului Sinod și dările de seamă privind activitatea pasto­ral-misionară desfășurată în anul 2018. Am apreciat în mod deosebit activitatea unor ierarhi din diaspora română, mai ales din Italia, cu o bogăție de activități. Cu activitatea celor din țară suntem obișnuiți, dar faptul că în diasporă avem unele eparhii foarte active arată importanța Bisericii pentru menținerea identității naționale și spirituale a românilor care au plecat din țară și se află printre străini”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

În continuare, ierarhii au participat la lucrările celor patru comisii sinodale, organizate în diferite saloane ale Reședinței Patriarhale: Comisia pastorală, monahală și socială; Comisia teologică, liturgică și didactică; Comisia canonică, juridică și pentru disciplină; Comisia pentru comu­ni­tăți externe, relații interortodoxe, intercreștine și interreligioase. La revenirea în plen au fost dezbătute și aprobate o serie de hotărâri sinodale.