Ieri a debutat Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din Moldova
Deschiderea oficială a Întâlnirii Tinerilor Ortodocşi din Moldova (ITOM) 2018 a avut loc ieri, 24 august 2018, de la ora 18:00, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Au participat toate delegaţiile din zona Moldovei prezente la Iaşi, 400 de tineri din Basarabia şi Bucovina de Nord, dar şi mici delegaţii din Bulgaria şi Ucraina. La eveniment, delegaţiile au defilat în faţa publicului, într-o paradă a steagurilor. După această paradă, a avut loc un moment special: intonarea Imnului Naţional în prezenţa a 100 de voluntari care au format un „tricolor viu”.
A urmat o slujbă de Te Deum, oficiată de Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, dar şi reprezentanţii autorităţilor locale şi centrale au transmis apoi mesaje de bun venit tinerilor participanţi.
„Primul gând de recunoştinţă merge către românii moldoveni din Bucovina de Nord, de care, deşi despărţiţi de noi de aproape 250 de ani, văzându-i astăzi aici, ne bucurăm că suntem împreună şi că Dumnezeu de sus şi limba română de jos, după atâta vreme, i-au făcut să se simtă şi ei moldoveni, iar noi să-i simţim, de asemenea, români din Bucovina de Nord. Al doilea gând, tot de gratitudine, merge către tinerii din Basarabia, despărţiţi de noi de 206 ani, pe care-i simţim ca fiind ai noştri în totalitate. Şi tot de un gând de gratitudine este vorba şi în al treilea rând, gând pe care însă moldovenii din dreapta Prutului trebuie să-l arate către Dumnezeu pentru că au fost scutiţi de înstrăinarea care i-a cuprins pe românii moldoveni din Moldova de Nord şi Moldova de Răsărit şi pentru că am avut şansa de a rămâne aici, integraţi în România cea mare, unde-i aşteptăm şi pe ceilalţi cărora le-am adresat primele două gânduri”, a precizat Părintele Mitropolit Teofan.
Un alt moment important a fost concertul de muzică corală susţinut de Ansamblul Floralia şi de tinerii din ATOR şi ASCOR Iaşi. Evenimentul s-a încheiat cu rostirea rugăciunilor de seară.
Astăzi, 25 august, tinerii participanţi la ITOM vor participa la Sfânta Liturghie, în bisericile arondate („Buna Vestire”, „Sfinţii 40 de Mucenici”, Toma Cozma, „Sfântul Nicolae” - Copou, „Sfânta Cuvioasă Parascheva”), după care vor începe atelierele pregătite pentru această zi a evenimentului.
Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din Moldova, aflată la prima ediţie, reuneşte la Iaşi 1.600 de tineri. Timp de trei zile, participanţii vor beneficia de un program complex cu manifestări culturale (vizitarea oraşului, Traseul Iaşul în Primul Război Mondial), artistice (concert public de muzică folk şi de muzică populară), educative (conferinţa susţinută de Dan Puric, ateliere de lucru în liceele partenere). Întregul eveniment va avea tema „Unitatea - izvor de putere şi înţelepciune pentru tineri. Despre valorile care unesc un neam”.
Evenimentul este organizat de către Departamentul Misiune pentru Tineret din cadrul Sectorului de misiune, statistică şi prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor, Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români (ASCOR), filiala Iaşi, şi Asociaţia Tineretul Ortodox Român (ATOR), filiala Iaşi.
Sfântă Liturghie arhierească pentru voluntarii ITOM 2018
La Biserica „Sfântul Sava” din Iaşi a avut loc ieri, 24 august 2018, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la care au participat voluntarii de la Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din Moldova (ITOM). Slujba a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, împreună cu un sobor numeros de preoţi şi diaconi, implicaţi în activităţile cu tinerii. La finalul acesteia, Înaltpreasfinţitul Părinte a ţinut un scurt cuvânt tinerilor prezenţi, despre misiunea de voluntar: „Să-I mulţumiţi lui Dumnezeu atunci când în programul vostru introduceţi zile sau ore dedicate altora, pentru că, de fapt, prin aceia în faţa cărora voi vă prezentaţi, cu timpul vostru, cu jertfa voastră, faceţi un mare bine pentru voi înşivă. Şi nu este un lucru uşor acesta; nu este nici foarte greu. Este necesară voinţă, este necesară determinare, dar mai ales conştiinţa că sufletul tău, pentru a nu fi pustiu, trebuie să se umple cu altceva, nu doar cu preocuparea exclusivă pentru tine însuţi. Să vă dăruiască Dumnezeu această conştiinţă şi să vă răsplătească cum ştie El mai bine, cu sufletul plin în această lume şi cu dobândirea Împărăţiei cerurilor în viaţa care va să vină!”.