Ieroschimonahul Elefterie Păduraru a fost prohodit de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei

Un articol de: Flavius Popa - 16 Octombrie 2021

Vrednicul de pomenire ieroschimonah Elefterie Păduraru, fost egumen al Schitului Cărbuna, județul Neamț, a fost condus sâmbătă, 16 octombrie, pe ultimul drum pământesc de numeroși ucenici, membri ai familiei, cler și popor. Slujba prohodirii a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu Preasfințitul Părinte ­Antonie, Episcop de Bălți, și un sobor de preoți și diaconi.

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, în cuvântul de învățătură rostit la finalul slujbei, a evidenţiat râvna ieroschimonahului Elefterie pentru slujirea lui Dumnezeu şi a aproapelui, informează Biroul de presă al Episcopiei de Bălți. La rândul său, scriitorul Adrian Alui Gheorghe a evocat chipul călugărului rugător şi relaţia părintelui Elefterie cu părintele Sandu Tudor.

În cadrul agapei de pomenire, Preasfințitul Părinte Episcop Antonie a vorbit despre dragostea părintelui Elefterie pentru Basarabia, amintind şi de căldura arătată studenţilor basarabeni veniţi la Iaşi, pe care adesea îi invita în casa sa.

Egumenul Elefterie Păduraru s-a născut la data de 17 aprilie 1937, în comuna ieșeană Bălțați. După ce a absolvit Liceul Economic și ­Facultatea de Științe Economice, Gheorghe Păduraru a intrat în mănăstire la data de 11 februarie 1992 și a fost tuns în monahism în ziua de 17 ianuarie 1995, la Mănăstirea Cetățuia, naș de călugărie fiind protos. Partenie Petric, starețul așeză­mântului monahal din Iași. Tot în luna ianuarie 1995 a fost hirotonit ierodiacon și ieromonah de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Pimen. Între anii 1995 și 1998 a fost rânduit preot slujitor și duhovnic la Mănăstirea Vatra Mol­doviței din Suceava, iar în perioada 1 noiembrie 1998 - 28 octombrie 2001 a fost stareț al Mănăstirii Lipova din județul Bacău.

La 29 martie 2003, părintele ieromonah Elefterie a fost numit egumen al Schitului Cărbuna.

În data de 3 octombrie 2015, cu prilejul sfințirii bisericii așezămân­tului monahal, părintele egumen a fost ridicat la rangul de protosinghel de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan.

În ziua de 9 iunie 2018, protos. Elefterie Păduraru a primit schima mare, naș de călugărie fiind schimonahul Nicolae de la Mănăstirea Secu.

Părintele ieroschimonah Elefterie Păduraru a trecut la cele veşnice în ziua de 14 octombrie 2021.

Dumnezeu să îl ierte și cu drepții să îl așeze!