Ieşire câmpenească şi bucurie pentru 125 de tineri din Botoşani
Sâmbătă, 19 mai 2018, Parohia „Sfântul Vasile cel Mare" a organizat o ieşire în natură cu un program complex cu iz popular şi rustic, invitând un grup de 125 de elevi de la Liceul de Artă „Ştefan Luchian" şi de la Liceul Economic „Octav Onicescu" din Botoşani.
Elevii au avut parte de discuţii pe teme specifice vârstei lor, discuţii coordonate de preoteasa Cristina Agavriloaie din Latina, Italia, abordând printre altele şi problematica migraţiei. Tot dumneaei a desfăşurat în cadrul evenimentului un atelier de pictură pe sticlă. Părintele Petru Chirvase, în cuvântul de deschidere, vorbind despre „Tinereţe, credinţă, natură", a făcut un apel la redescoperirea şi reapropierea de valorile noastre tradiţionale, atât de echilibrate, frumoase şi pilduitoare.
Aflându-ne la două zile de la Praznicul Înălţării Domnului, preotul le-a explicat participanţilor şi ce înseamnă cuvintele de salut creştin „Hristos S-a înălţat!". În program au urmat cântări, activităţi sportive, elevii şi profesorii însoţitori primind nu doar lecţii de preparare a mâncării tradiţionale, ci şi secrete culinare de la un invitat special, egipteanul Ahmed Saleh Ali, care povestea fericit că va fi, după mulţi ani, tată pentru a doua oară.
Nu este prima dată când parohia astfel de ieşiri cu elevii claselor IX-XII şi se doreşte să nu fie nici ultima. Au mai existat activităţi în septembrie 2017 cu elevii Colegiului Naţional „A. T. Laurian", iar în luna următoare cu cei de la Colegiul „Mihai Eminescu". Se doreşte să se continue tradiţia cu tinerii din încă un liceu înainte de vacanţa mare, urmând ca viitoarea ediţie să se desfăşoare în toamnă.
Mai multe detalii ne-a oferit părintele Petru Chirvase, parohul comunităţii: „A doua zi, după masa câmpenească cu liceenii, fiind duminică, am invitat credincioşii prezenţi la slujbă să urce în autocar pentru a merge la picnic, deoarece locul erau deja amenajat din ziua anterioară. Am avut parte pe pajiştea noastră şi de o nuntă curat românească, tradiţională, doi miri bucureşteni au dorit să se cunune fără a organiza ulterior vreo petrecere. După slujbă, i-am invitat deci la picnicul nostru pe miri şi cei apropiaţi, care au acceptat să participe cu bucurie. Ce a urmat a fost o nuntă adevărată, fără stres, fără cheltuieli inutile şi cu belşug de bucurie. Spre seară am urcat în autocar şi ne-am întors în Botoşani, iar tinerii căsătoriţi şi naşii au luat drumul spre Capitală, dând slavă lui Dumnezeu, după o zi atât de minunată".
(Flavius Popa, pr. Chirvase Petru)