„Îl cinstim pe Sfântul Proroc Ilie prin faptul că avem rugăciunea în viaţa noastră“

Un articol de: Tudorel Rusu - 21 Iulie 2015

Credincioşii din localitatea nemţeană Ivaneş au găzduit ieri, 20 iulie 2015, cel mai semnificativ eveniment religios care s-a desfăşurat vreodată în parohia lor, respectiv resfinţirea Bisericii cu hramul „Sfântul Proroc Ilie“, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. La slujba de târnosire şi apoi la slujba Sfintei Liturghii au participat zeci de preoţi, dar şi numeroşi credincioşi de toate vârstele, ce au umplut curtea locaşului de cult. În cadrul slujbei, IPS Mitropolit Teofan l-a hirotonit preot pe tânărul diacon Claudiu Ciobanu şi l-a hirotesit întru iconom stavrofor pe preotul paroh Constantin Poloşan.

Deşi a căzut într-o luni, sărbătoarea Sfântului şi Slăvitului Proroc Ilie Tesviteanul i-a făcut pe credincioşii din Ivaneş, comuna Bicaz-Chei, dar şi din localităţile învecinate, să participe în număr mare la slujba de resfinţire a bisericii parohiale, ocrotită de marele proroc prăznuit. IPS Părinte Teofan a fost prezent la sărbătoarea comunităţii din Ivaneş, alături de un sobor numeros de preoţi şi diaconi. După primirea tradiţională cu pâine şi cu sare, a urmat slujba de târnosire.

După slujba de sfinţire prin ungere cu Sfântul şi Marele Mir şi prin stropire cu apă sfinţită, atât la exteriorul, cât şi la interiorul bisericii, soborul slujitor, condus de IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a oficiat Sfânta Liturghie pe un podium special amenajat în curtea locaşului de închinăciune. La eveniment au participat şi membri ai autorităţilor locale.

După citirea Evangheliei, Părintele Mitropolit Teofan a adresat celor prezenţi un cuvânt de învăţătură, în care a punctat câteva aspecte referitoare la modul în care ne putem arăta cinstirea faţă de Sfântul Proroc Ilie: „Îl cinstim pe Sfântul Proroc Ilie prin faptul că avem rugăciunea în viaţa noastră. De asemenea, îl cinstim pe Sfântul Ilie dacă avem o viaţă de post. Dumnezeu, în Biserica Sa, ne îngăduie să ne bucurăm de toate - şi de vin, şi de carne, şi de alte lucruri rânduite şi binecuvântate de Biserică, dar sunt zile ca miercuri şi vineri, sau perioade în an precum cele patru posturi, în care suntem chemaţi să respectăm rânduiala postului, cinstindu-l în acest fel şi pe Sfântul Ilie. Cum îl mai putem cinsti pe marele proroc? Omul care care nu este râvnitor în a cunoaşte cât mai mult din tainele credinţei - citind cât mai mult Sfânta Scriptură, având acasă cărţi despre învăţătura de credinţă, despre Maica Domnului, despre Sfânta Cruce, despre sfintele moaşte, despre Liturghie, despre parastase, despre virtute, despre milostenie - acela nu poate fi creştin adevărat şi nu-l cinsteşte aşa cum se cuvine pe Sfântul Ilie“.

Hirotonie şi hirotesie

În cadrul Sfintei Liturghii arhiereşti de la Ivaneş a avut loc şi o hirotonie, tânărul diacon Claudiu Ciobanu, absolvent al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, fiind preoţit de IPS Mitropolit Teofan pe seama Parohiei „Adormirea Maicii Domnului“ din localitatea Vâlcele, Protopopiatul Iaşi 1, judeţul Iaşi.

Spre finalul Sfintei Liturghii, după împărtăşirea a numeroşi credincioşi cu Sfintele Taine, părintele protopop Valentin Tofan a dat citire unei copii a hrisovului de sfinţire, act semnat de IPS Mitropolit Teofan şi pus la slujba târnosirii în piciorul Sfintei Mese din altar, după care a urmat cuvântul de mulţumire al părintelui paroh Constantin Poloşan.

La sfârşit, IPS Mitropolit Teofan l-a hirotesit pe parohul de la Ivaneş iconom stavrofor, oferindu-i crucea, bederniţa şi brâul roşu, şi i-a acordat primarului comunei Dămuc, d-l Anton Covasan, distincţia „Crucea Moldavă pentru mireni“. De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa a felicitat atât pe părinte, cât şi pe enoriaşi pentru felul în care au ştiut să-şi împodobească biserica, oferind distincţie de vrednicie Consiliului parohial, precum şi tuturor celor care au ajutat de-a lungul timpului la renovarea locaşului de cult.

Istoricul bisericii din Ivaneş

După cum se arată în actul de târnosire, biserica din Ivaneş  s-a zidit din temelie şi s-a împodobit ca locaş de rugăciune între anii 1910-1912. Locaşul a necesitat importante lucrări de reparare între anii 2003-2008, construindu-se un zid de susţinere a malurilor curţii Bisericii, refacerea acoperişului şi acoperirea lui cu tablă de cupru, restaurarea exterioară a Bisericii şi înzestrarea cu icoane din mozaic.

În anul 2010 au început lucrările de restaurare a picturii, dar din cauza faptului că structura bolţilor a fost puternic afectată în Primul şi al Doilea Război Mondial, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a acordat în anul 2012 arhiereasca binecuvântare pentru începerea lucrărilor de demolare a bolţilor din lemn, refacerea lor din lemn uscat, refacerea tencuielilor suport pentru pictură şi refacerea picturii pe baza devizului aprobat de Comisia de pictură bisericească.

Între anii 2013-2014 s-au executat lucrările de pictură în tehnica „fresco“ de către pictorul Chiuaru Mihai. Tot în anul 2014 s-a executat o nouă catapeteasmă din lemn de stejar de către domnul sculptor Nicolae Livadă şi icoanele de pe aceasta au fost realizate de către colectivul de pictori bisericeşti ai Centrului „Resurrectio“ din cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor. Osteneala acestor lucrări a fost susţinută de către enoriaşii Parohiei Ivaneş, cu ajutor din partea Primăriei Bicaz-Chei şi a Primăriei Dămuc, din partea Secretariatului de Stat pentru Culte şi din partea Arhiepiscopiei Iaşilor, sub păstorirea părintelui paroh Constantin Poloşan, protopop fiind părintele Valentin Tofan.