Imaginile AI de pe Facebook vor fi identificate și marcate

Un articol de: Cristina Zamfirescu - 13 Feb 2024

Compania Meta, care deține și administrează Facebook și Instagram, a anunţat că „în lunile următoare” va pune la punct un sistem de identificare și de etichetare ca atare, în propriile platforme, a ima­ginilor generate de inteligenţa artificială (AI), marcarea fiind deja pusă în aplicare în cazul imaginilor create cu Meta AI, relatează AFP.

„Vom eticheta ima­ginile pe care utilizatorii le postează pe Facebook, Instagram şi Threads, atunci când vom detecta (…) că acestea sunt generate de inteligenţa artificială”, a anunţat Nick Clegg, responsabil în cadrul Meta. Anunţul survine în momentul în care dezvoltarea AI ridică temeri că acest instrument ar putea fi folosit pentru a crea haos politic prin dezinformare, în contextul alegerilor care vor avea loc anul acesta în numeroase ţări ale lumii. Clegg admite că etichetarea „nu va elimina complet” riscul de apariție a imaginilor false („deepfakes”), dar consideră că măsura va „minimiza cu siguranţă” răspândirea acestora.

„Deepfakes” este termenul folosit pentru materialele foto sau video realizate cu ajutorul AI generative, prin manipularea digitală a unor imagini reale cărora le este adăugat context sau conținut foto, video, audio fals. Rezultatul este un produs fals, capabil de a deveni viral, de a induce în eroare și de a promova neadevăruri. Un exemplu de video „deepfake” este filmulețul care a circulat în 2022 și îl arăta pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski ordonând trupelor sale să se predea.