Importanţa lactatelor în dieta vârstnicilor

Un articol de: Doina Dumitriu - 06 Octombrie 2011

Consumul de lapte şi produse lactate la această categorie de persoane nu aduce decât avantaje, deoarece bacteriile lactice conţinute în iaurt, chefir, lapte bătut combat flora de putrefacţie de la nivel intestinal.

Prelungirea vieţii a constituit o preocupare permanentă încă din antichitate, când, pe lângă tratamentele medicamentoase din natură, se făceau recomandări de ordin dietetic, din care nu lipseau laptele şi derivatele sale. Din punct de vedere fiziologic, se ştie că la oamenii în vârstă procesele digestive suferă o serie de modificări determinate de afectarea danturii, scăderea secreţiilor digestive, apariţia de tulburări intestinale. Metabolismul bazal încetineşte, în comparaţie cu cel al adultului, predominând metabolismul proteic, scăderea funcţiei plastice de regenerare şi refacere a ţesuturilor, încetinesc arderile, apar fenomene de demineralizare a scheletului, deoarece calciul nu se mai fixează în oase. Nevoia de proteine la persoanele vârstnice este de 1-1,5 kg/zi, iar dintre acestea jumătate vor fi dintre cele cu valoare biologică mare, mai ales din lapte şi produse lactate, albuş de ou, peşte, carne de pasăre şi de vită. Consumul de lapte şi produse lactate la această categorie de persoane este foarte avantajoasă, deoarece bacteriile lactice conţinute în iaurt, chefir, lapte bătut combat flora de putrefacţie de la nivel intestinal. Alături de lapte, brânză, ouă, în alimentaţia persoanelor vârstnice trebuie incluse şi legumele, fructele, salatele, care combat constipaţia, frecvent întâlnită în această etapă. Pentru a preveni sau evita accentuarea unor boli cardiovasculare, se recomandă reducerea la maximum a consumului de lapte integral, unt, smântână, frişcă, brânzeturi grase. Persoanele în vârstă, cu tensiune arterială mare, trebuie să evite consumul de brânzeturi sărate. În situaţia în care consumul de lapte nu este bine tolerat, producând diaree, crampe abdominale, balonări, este bine să fie diluat cu ceai, amestecat cu cacao sau ciocolată. Pentru a diversifica alimentaţia, produsele lactate (de exemplu brânza de vaci) pot fi folosite la prepararea de budinci, papanaşi, brânzoaice, sufleuri. Pentru aportul crescut de proteine şi săruri minerale se recomandă folosirea urdei şi a zerului ca atare sau la pregătirea unor preparate. Zerul se poate folosi cu foarte bune rezultate la prepararea de ciorbe sau supe.