Impozit de 16% pe bacşişul de la restaurant
Bacşişul primit de angajaţii operatorilor economici va fi impozitat cu 16%, fie ca profit al firmei, fie ca venit al angajatului, şi va fi marcat pe un bon fiscal distinct de către operatorul economic, potrivit unui proiect de act normativ publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, citat de Agerpres. „Impozitarea propusă vizează impozitarea bacşişului ca profit al operatorului economic în cazul în care acesta nu se distribuie salariaţilor (16% sau 3% în cazul microîntreprinderilor), respectiv impozitarea la nivelul angajatului cu 16% impozit pe venit din alte surse, prin reţinere la sursă, în cazul în care bacşişul se distribuie salariaţilor“, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ. Pe de altă parte, bacşişul nu va fi cuprins în sfera TVA şi nici în baza de impozitare a contribuţiilor sociale de sănătate. De asemenea, se reglementează expres obligaţia înregistrării contabile a bacşişului şi se precizează modul de înregistrare. În plus, angajaţii vor trebui să îşi treacă suma de bani pe care o au asupra lor la începutul programului într-un registru. (Oana Nistor)