„Împreună pentru un mediu mai curat”
Copiii Centrului social „Best Life” al Arhiepiscopiei Craiovei au participat în această perioadă la o serie de activități recreativ-educaționale, cu rol în dezvoltarea abilităților practice, a cunoștințelor generale și abilităților de comunicare. O primă activitate derulată în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova și Muzeul Olteniei s-a concretizat într-o activitate în aer liber, în cadrul proiectului „Împreună pentru un mediu mai curat”.
Beneficiarii Centrului „Best Life” și ai Centrului „Aripi de Lumină”, alături de pedagogii de la centre, bibliotecari, consilieri de la Agenția de Mediu Craiova și muzeograful Mirela Ridiche, s-au deplasat în această perioadă la lacul Bistreț, în judeţul Dolj, pentru a observa această zonă ce reprezintă o arie protejată. Potrivit reprezentanților Bibliotecii Județene Aman, scopul activității a constat în cunoașterea florei și a faunei locale. De asemenea, bibliotecarii și colaboratorii din proiect au insistat asupra prezentării metodelor de protejare a întregului areal, transmiterea informațiilor realizându-se într-un mediu neconvențional. „Lacul Bistreț este, ca mărime, al doilea lac natural din România. Fiind situat în sudul județului nostru, socotim că vizitarea acestui lac este o oportunitate pentru copiii aflați în centrele sociale administrate de Arhiepiscopia Craiovei. Nu doar bogăția faunei și florei din zonă a consacrat această arie protejată. Frumusețea mediului înconjurător este un alt argument care ne determină să includem acest important obiectiv în rândul activităților desfășurate sub egida «Împreună pentru un mediu mai curat»”, a declarat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”.
Filarmonica „Oltenia” Craiova, gazdă pentru copii
În continuare, un grup de beneficiari de la Centrul social „Best Life”, elevi din cadrul Școlii Gimnaziale nr. 3 Băilești, a participat la un program de activități, care a început cu un atelier de creație din materiale reciclabile și activități sportive. De asemenea, copiii au vizitat Filarmonica „Oltenia” Craiova, au participat la repetițiile orchestrei și au fost implicați într-o activitate de educație muzicală. „Beneficiari ai Centrului «Best Life» au participat la o repetiţie cu Orchestra simfonică a Filarmonicii «Oltenia» Craiova şi cu invitații săptămânii, dirijorul olandez Theo Wolters și pianista Silvia Sbârciu. După repetiție, violonistul Octavian Gorun le-a prezentat copiilor instrumentele muzicale specifice orchestrei simfonice. Ca instituție publică, Filarmonica «Oltenia» Craiova asigură accesul la cultură tinerilor și copiilor defavorizați din punct de vedere social, prin programe de educație muzicală și prin organizarea de activități artistice adaptate nivelului de receptare al unui public tânăr, în formare”, a declarat Ramona Bădescu, purtător de cuvânt al Filarmonicii „Oltenia” Craiova.
La finalul programului, copiii au vizitat Secția de Etnografie a Muzeului Olteniei, unde muzeograful Irinel Cănureci le-a prezentat expozițiile găzduite de această secție a muzeului.
Tot în această perioadă, copiii de la Centrul social „Best Life” participă în fiecare vineri, până în luna decembrie, la atelierele „Ca la țară”, coordonat de Laura Pumnea, și „Să ne împrietenim cu muzica”, coordonat de Diana Ciucă. Atelierele sunt organizate de Centrul Creației Populare Dolj, pe baza convenției de parteneriat cu Arhiepiscopia Craiovei.