„În biserica din sat sau din oraş se află Acelaşi Prunc ca la Betleem“
În cetatea străjuită de culmile Cozla, Pietricica şi Cernegura, Protopopiatul Piatra Neamţ a organizat la iniţiativa şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, o nouă ediţie a concertului de colinde „Naşterea Domnului - bucuria noastră“.
Versuri scrise cu dor de libertate au deschis vineri, 15 decembrie 2017, concertul de colinde „Naşterea Domnului - bucuria noastră“ de la Piatra Neamţ. În anul comemorativ al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului, cuvintele sfinţilor închisorilor au răsunat în cugetele noastre ca un clopot care vesteşte neuitarea. Şi au vestit şi colindat sufletele nemţenilor prezenţi în Sala „Calistrat Hogaş“ a Consiliului Judeţean Neamţ, care a fost ca de obicei gazdă bună iubitorilor de colinde.
Au concertat Corul „Camena“ al preoteselor din Protopopiatul Piatra Neamţ, dirijat de Elena Amariei, Corul „Glasul Bisericii“ al preoţilor din Protopopiatul Piatra Neamţ, dirijat de preotul Robert-Vasile Gavriloae, Corul „Vlăstarele Ortodoxiei“ al ATOR Piatra Neamţ, dirijat de Liliana Roibu, Grupul folcloric „Floricica de pe stâncă“ din Şerbeşti (Ştefan cel Mare), dirijat de profesorul Ionel Lupu, şi Corul „Imperialii“ al Liceului Teologic „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din Piatra Neamţ, dirijat de profesorul Marius Corugă.
La finalul concertului, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan a mulţumit celor prezenţi, pe care i-a îndemnat să rămână pe drumul Betleemului, care ne duce către cunoaşterea Pruncului Iisus: „Se cuvine a mulţumi celor care, în această seară, în mod real, au poposit pe prispa casei fiecăruia dintre noi. Cred că am stabilit o anumită legătură cu ei şi ne-am bucurat mult, pe de o parte, pentru că ne pregătim pentru sărbătoarea Naşterii Domnului, iar pe de altă parte, vrând-nevrând, pentru că prin intermediul multora dintre colinde am pătruns în ambianţa anilor grei, având în vedere că în 2017 conştiinţa ortodoxă a fost chemată să se oprească pentru o clipă şi să încerce să-şi amintească de cele ce au fost. Vremea anilor '50, '60 a trecut. Vremea anilor '70, '80, '90 a trecut. Deţinuţii în închisori şi cei liberi din acele vremuri au găsit cale să meargă spre Betleem. Noi acum nu mai avem nici gratii, nici oprelişti de vreun fel. Mergem noi spre Crăciun? Mergem spre Betleeam? Găsim calea, care nu mai este presărată cu obstacolele de altădată? Şi dacă o găsim, cum putem merge pe ea? Sigur, fizic, acum la Betleem mergem mult mai uşor. Însă, este o altă cale pentru a înţelege taina Crăciunului în familia ta, în ţara ta. Colindele au amintit câteva adevăruri: Maica Domnului L-a primit în pântece pe Dumnezeu, magii au plecat din depărtări şi, călăuziţi de stea, au găsit drumul către Betleem. Nouă nu ni se cer drumuri lungi. Spre biserica din sat sau din oraş e o aruncătură de piatră. Şi acolo se află Acelaşi Prunc ca la Betleem, aceeaşi iesle în Proscomidia Sfântului Altar. În zilele noastre şi în lumea noastră, puţini se mai regăsesc în relaţie cu Betleemul, cu Iisus Hristos Dumnezeu-Omul. Puţin câte puţin, şi în noi şi în viaţa noastră pătrunde sărbătoarea de iarnă, Moş Gerilă de altădată înlocuind pe Iisus Hristos, peştera din Betleem şi Naşterea Domnului. Intrăm într-un an nou şi mulţi ne vor propune să călătorim pe căi aiurea, pe căi care nu duc la Betleem. Să ne dăruiască Dumnezeu forţă, putere lăuntrică, ca inspiraţi de colindători, să nu pierdem drumul care duce spre El. Să-I facem lui Dumnezeu sălaş binecuvântat în adâncul inimii noastre!“.