„În căutarea sfinţeniei în Cetatea Dorohoiului“. Ziua a III-a

Un articol de: Ziarul Lumina - 15 Feb 2016

Într-un orăşel aproape uitat de lume, dar bogat în amintiri, în care dacă aşezi urechea la pământ se mai aud încă ecourile tropotelor de cai, al loviturilor de sabie, dar şi al cântecelor de la horă, tinerii de la ATOR s-au întâlnit să se-ntrebe împreună: de unde venim şi încotro mergem?

Dorohoiul nu este un oraş mare. Are 24.000 de locuitori şi este liniştit. În trecut, însă, au zăbovit pe aici oameni de care-şi aduce aminte toată ţara: Ştefan, Voievodul cel Sfânt, Mihail Sturdza şi Grigorie Ghica Voievod, Mihail Kogălniceanu, dar şi muzicianul George Enescu, care a locuit în Dorohoi 10 ani.

În ultima zi a întâlnirii, miercuri, după participarea la Sfânta Liturghie şi după agapa binevenită, tinerii s-au bucurat de un spectacol organizat de gazde. S-a jucat teatru, s-a improvizat, cântat, dansat, prin toate acestea transmiţându-se acelaşi mesaj: importanţa prezenţei lui Dumnezeu în viaţa noastră şi trăirea vieţii în armonie cu oamenii şi cu noi înşine. Momentul cel mai comic pentru mine a fost piesa „Inspecţie la ora de religie“ în care actorii au încercat să prezinte dificultăţile pe care le întâmpină profesorul în raport cu unii dintre elevii săi. Şi iată că, prin acest eveniment, în oraşul nostru mic, s-a întâmplat ceva. Au venit aici tineri din toată Moldova, 150. Da, şi în oraşul nostru se pot întâmpla lucruri frumoase. S-au întâmplat şi se vor mai întâmpla. Vă asigurăm. La anul vom avea ediţia a III-a. Dorohoiul nu este oraşul în care nu s-a întâmplat nimic, să ştiţi. Pe la noi au trecut voievozi, oameni de cultură şi oameni de artă. Iar acum, tinerii care se dumiresc împreună de unde vin şi încotro se îndreaptă au planuri mari. Toate cu ajutorul lui Dumnezeu, Căruia-I mulţumim pentru toate. (Oana-Maria Huţanu, ATOR Iaşi)