În ce condiţii se poate opta pentru „a doua casă”
Potrivit unor modificări ale programului „Prima Casă” intrate în vigoare la 1 octombrie, persoanele fizice care au un credit prin acest program pot achiziţiona, tot prin „Prima Casă”, o locuinţă mai mare. Condiţia este să o vândă pe prima, să achite creditul şi să cumpere ulterior o casă cu o suprafaţă mai mare sau mai scumpă.
Beneficiarii programului garantat de stat „Prima Casă” îşi pot cumpăra o nouă locuinţă prin intermediul aceluiaşi program, cu condiţia ca aceasta să aibă o suprafaţă utilă mai mare sau să fie mai scumpă decât locuinţa achiziţionată iniţial. De asemenea, imobilul achiziţionat iniţial trebuie să fie înstrăinat prin vânzare-cumpărare cel mai târziu până la data încheierii noului contract, iar creditul acordat iniţial să fie lichidat până la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare al noii locuinţe, potrivit unor modificări intrate în vigoare la 1 octombrie şi anunţate de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM).
Statul nu acordă garanţii suplimentare pentru această extensie, finanţarea urmând să fie asigurată pe baza garanţiilor eliberate odată cu plata creditelor în derulare. „Plafoanele anuale de garantare vor fi gestionate în sistem «revolving», astfel încât se va asigura continuitatea programului. Sumele eliberate ca urmare a rambursărilor creditelor acordate în cadrul programului la scadenţă sau anticipat, precum şi ca urmare a lichidării creditelor acordate iniţial pentru a achiziţiona/ construi o nouă locuinţă în cadrul programului, vor reîntregi plafonul total al garanţiilor şi se vor utiliza de către finanţatori pentru acordarea de noi garanţii”, se arată într-un comunicat al FNGCIMM, publicat pe site-ul instituţiei.
De asemenea, Ordinul nr. 1119/2015 referitor la modificările şi completările aduse programului „Prima Casă”, emis de Ministerul Finanţelor Publice, aduce o serie de schimbări şi pentru cei care întâmpină dificultăţi la plata ratelor. Astfel, documentul precizează că plata garanţiei acordate în cadrul programului se va efectua în maximum 90 de zile de la formularea cererii de plată, şi nu în maximum 90 de zile de restanţă, ca până acum. Acest lucru înseamnă o perioadă suplimentară pentru a găsi resursele pentru reluarea plăţilor la credit. În acelaşi document legislativ se detaliază şi modalitatea în care finanţatorii pot renunţa la cererile de plată, precum şi posibilitatea repunerii beneficiarului în drepturile şi obligaţiile aferente contractelor de credit şi de garantare, după ce plata garanţiei a fost efectuată. Retragerea cererii de plată se poate efectua până în penultima zi de efectuare a plăţii valorii de executare a garanţiei de către MFP, beneficiarul putând recurge o singură dată la această facilitate.
De asemenea, actul normativ reglementează situaţia de preluare/ cedare a locuinţei şi a finanţării garantate, respectiv situaţia în care soţia sau soţul preia sau cedează dreptul de proprietate dobândit prin achiziţionarea/ construirea unei locuinţe în cadrul programului, ca urmare a adoptării regimului matrimonial al separaţiei de bunuri prin convenţie matrimonială încheiată la notar, după cum mai precizează comunicatul FNGCIMM.
Potrivit sursei citate, până în prezent au fost acordate peste 157.000 de garanţii, în valoare totală de peste 13 miliarde de lei, pentru susţinerea de finanţări destinate achiziţionării/ construcţiei de locuinţe în cadrul programului „Prima Casă”, de peste 26 de miliarde de lei.