În decembrie începe programul pentru creșterea natalității

Data: 24 Noiembrie 2022

Guvernul va deconta 15.000 de lei pentru procedurile de fertilizare in vitro (FIV), iar cererile vor putea fi depuse online, începând din data de 5 decembrie, a anunţat ministrul familiei, tineretului şi egalităţii de șanse, Gabriela Firea. Vor putea aplica femeile cu vârsta între 20 și 45 de ani, care au indicație pentru fertilizare in vitro de la medicul specialist.

Ordinul comun privind Normele de aplicare a „Programului social de interes naţional de susţinere a cuplurilor şi a persoanelor singure, pentru creşterea natalităţii” a fost semnat marți, la Palatul Victoria, de către ministrul familiei, Gabriela Firea, şi cel al muncii, Marius Budăi, în prezența premierului Nicolae Ciucă, a preşedintelui Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, și a vicepremierului Kelemen Hunor. 

Potrivit actului normativ, cuplurile care suferă de infertilitate pot depune cereri pentru a primi un sprijin financiar de 15.000 de lei care se va acorda în două tranșe. Prima tranșă este sub forma unui voucher în valoare de 5.000 de lei, pentru tratamentul medicamentos, iar a doua tranșă constă într-un alt voucher în valoare de 10.000 de lei pentru procedura de fertilizare, efectuată în clinicile acreditate. Cei interesați vor putea aplica pentru trei proceduri pe an, iar sprijinul va fi acordat pe principiul „primul venit - primul servit”.

„Avem fonduri suficiente până la finalul anului, iar de anul viitor decontăm 10.000 astfel de proceduri. Evident, vom suplimenta fondurile dacă există cerere din partea cuplurilor și femeilor”, a spus ministrul familiei, Gabriela Firea, potrivit Agerpres.

Oficialul a subliniat că în România unul din cinci cupluri suferă de infertilitate și nu toate cuplurile afectate au posibilități financiare pentru a urma un tratament adecvat, al cărui cost este de aproximativ 3.000 de euro. 

„Infertilitatea nu este un moft. Infertilitatea este reală şi este declarată de medici specialişti, iar unul din cinci cupluri infertil... trebuie să ne dea de gândit. De vină sunt mai multe: stresul, poluarea, alimentaţia nesănătoasă, alte patologii”, a declarat Firea. 

Cererile pentru decontarea procedurilor de fertilizare in vitro se pot depune, începând din 5 decembrie, online la adresa de e-mail: natalitate@mfamiliei.gov.ro. 

Dosarul va fi unul simplu și trebuie să conțină: o cerere tip, copii ale actelor de identitate, o declarație pe proprie răspundere, documentul care conține dovada infertilității și indicația medicală pentru FIV, adeverința care atestă calitatea de asigurat în sistemul public de sănătate, un acord de prelucrare a datelor cu caracter personal.

La rândul său, ministrul muncii, Marius Budăi, a reamintit că persoanele care doresc să urmeze această procedură au dreptul la trei zile de concediu suplimentar plătit. (C. Z.)