„În fața lui Hristos câștigă doar cei care spun adevărul”

Un articol de: Silviu Dascălu - 29 Decembrie 2020

Duminică, 27 decembrie 2020, în a treia zi de Crăciun, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a oficiat, cu binecuvântarea Preasfin­țitului Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, Sfânta Liturghie în localitatea Bilbor, județul Harghita, informează Biroul de presă al Episcopiei Huşilor.

În cuvântul de învățătură, Preasfinţitul Părinte Ignatie a descris comportamentul celor care l-au ucis pe Sfântul Arhidiacon Ștefan, comparându-l cu al celor care se hrănesc din calomnie și dispreț: „Martirajul Sfântului Ștefan ne vorbește, pe de o parte, despre calomnie și minciună, iar pe de altă parte, despre puterea și vigoarea adevărului. Cei care îl calomniau și îl desconsiderau pe Sfântul Arhidiacon Ștefan - ne spune Sfântul Evanghelist Luca, autorul cărții Faptele Apostolilor - «fremătau de furie și scrâșneau din dinți».

Aceasta este imaginea celor care calomniază și spun minciuni, a celor care își fundamentează viața pe manipulare, pe rostirea unor jumătăți de adevăr.

Predica Sfântului Ștefan este modelul oricărei predici. Cei care au ascultat-o nu puteau să-l suporte pe ucenicul Adevărului, pe cel care nu s-a gândit nici o clipă că viața lui este mai importantă decât dragostea față de Hristos. Domnul l-a răsplătit pe Sfântul Arhidiacon Ștefan în urma mărturisirii făcute de acesta în fața celor care l-au ucis cu pietre. Chipul lui s-a făcut ca de înger, iar cerurile i s-au deschis și L-a văzut pe Hristos”.

Preasfinţia Sa a afirmat că adevărul trebuie mărturisit cu inteligență și fermitate. În fața lui Dumnezeu are câștig de cauză cel care rămâne în adevăr: „În fața lui Hristos câștigă doar cei care spun adevărul. În fața oamenilor, o aparentă biruință e posibil să o aibă cei care disprețuiesc și calomniază.

Sfântul Ștefan s-a identificat, prin viața lui, cu Hristos. Când aruncau cu pietre în el, s-a rugat - nu cu superioritate sau cu aroganță, ci cu o stare de compătimire - «iartă-i, Doamne, căci acești oameni, în neștiința lor, mă omoară, și cred că, dacă mă disprețuiesc, câștigă ceva în fața celor din jur»”.