„In memoriam Nicolae Bocșan”
La 40 de zile de la trecerea în veșnicie a istoricului Nicolae Bocșan, familia, prietenii și colaboratorii i-au adus un pios omagiu în orașul său natal, Bocșa, din județul Caraș-Severin.
La Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Bocșa Română a avut loc, de curând, omagierea istoricului și profesorului universitar Nicolae Bocșan. În prezența Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a fost săvârșită slujba de pomenire, apoi, părintele Daniel Alic, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului, a rostit cuvinte alese cu privire la viața și activitatea istoricului bocșean. Cuvinte înălțătoare și dătătoare de putere tuturor celor îndurerați au venit și din partea PS Părinte Lucian.
Ca un gest de recunoștință, îndeplinind o datorie morală a orașului Bocșa și a bocșenilor față de profesorul, cercetătorul, cetățeanul de onoare, omul, prietenul și colaboratorul Nicolae Bocșan, Biblioteca orășenească „Tata Oancea” și Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” au realizat, cu acest prilej, un volum „In memoriam Nicolae Bocșan”, apărut la Editura TIM din Reșița, prefațat de Gheorghe Jurma, directorul editurii, și așezat firesc în seria editorială „Bocșa - istorie și cultură, 35”. Volumul aduce un omagiu istoricului Nicolae Bocșan (24.09.1947 – 19.06.2016), personalitate de prestigiu a istoriografiei contemporane și a învățământului românesc.
Conceput în mai multe secțiuni, volumul îngrijit de Gabriela Șerban și părintele Silviu Ferciug prezintă date biografice, lista lucrărilor realizate de Nicolae Bocșan, interviuri și alte materiale cuprinse în publicațiile bocșene (revista „Bocșa culturală” și volumele semnate de Vasile Bogdan „Bocșa din inimă”), precum și opinii despre activitatea istoricului clujean. Portretul personalității istoricului este completat cu o serie de fotografii, dar și cu o bogată revistă a presei, prilejuită de trecerea în eternitate a dascălului și omului de mare valoare Nicolae Bocșan.
De asemenea, tot în memoria prof. univ. dr. Nicolae Bocșan a fost dedicat și cel de-al doilea număr al revistei „Bocșa culturală”, 2016, realizată de Biblioteca orășenească „Tata Oancea” Bocșa, cu sprijinul Primăriei și al Consiliului local al orașului Bocșa.
La eveniment, familia a avut alături mulțime de prieteni, colegi, colaboratori, oameni veniți din Reșița, Caransebeș, Cluj, Anina, Timișoara, Lugoj, oameni care l-au cunoscut și l-au prețuit pe profesorul și istoricul Nicolae Bocșan, fiu al Bocșei cărășene.