Înălțarea Domnului, prăznuită la catedrala din Cluj‑Napoca

Un articol de: Darius Echim - 03 Iunie 2022

La praznicul Înălțării Domnului, zi în care sunt pomeniți și eroii neamului românesc - Ziua Eroilor, credincioşii clujeni au participat la Sfânta Liturghie arhierească de la Catedrala Mitropolitană clujeană.

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramure­șului și Sălajului, a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană „Adormirea Maicii Domnului” şi a rostit un cuvânt de în­vă­țătură, prin care a îndemnat „să fim buni misionari ai Domnului Iisus Hristos” și conform în­dem­nului Mântuitorului, din Predica de pe munte: „Aşa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, aşa încât să vadă faptele voastre cele bune şi să slăvească pe Tatăl vostru Cel din ceruri” (Matei 5, 16). De asemenea, ierar­hul le-a vorbit celor prezenți despre importanța zilei şi despre dato­ria de a-i cinsti pe înaintași și eroi.

În cadrul slujbei, IPS Mitropolit Andrei s-a rugat pentru eroii nea­mului care s-au jertfit pentru libertatea, unitatea, credinţa şi demnitatea poporului român. Răspunsurile liturgice au fost date de cântăreții Catedralei Mitropolitane.

La Sfânta Liturghie au participat copiii de la Grădinița „Sfântul Stelian” a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, tineri și numeroși credincioși clujeni, iar o parte din cei prezenți au asistat la slujbă în fața catedralei din Piața Avram Iancu, rugându-se alături de ierarh pentru cei aflați în necazuri și suferințe, pentru pacea lumii și pentru „eroii, ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori, pentru apărarea patriei şi a credinţei ortodoxe strămoşeşti, pentru întregirea neamului, libertatea, unitatea şi demnitatea poporului român”.

În aceeaşi zi, în Cimitirul Eroilor din Cluj-Napoca a fost oficiată slujba Parastasului pentru eroii nea­mului.