Înălţarea Domnului - Ziua Eroilor, sărbătoare naţională a poporului roman

Data: 11 Iunie 2013

În Biserica Ortodoxă Ro­mâ­nă, sărbătoarea Înălţării Dom­nului (13 iunie 2013) este ziua de pomenire a eroilor neamului românesc.

La sărbătoarea îm­pă­ră­teas­că a Înălţării Domnului, în toa­te catedralele, bisericile şi mă­năs­tirile ortodoxe din ţară şi stră­inătate sunt pomeniţi eroii, ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate lo­cu­rile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului, li­ber­tatea şi demnitatea poporului român.

Slujbe de pomenire vor fi oficiate după Sfânta Liturghie şi la cimitirele, troiţele şi monumentele dedicate cinstirii ero­i­lor neamului.

Reamintim că prin ho­tă­râ­ri­le Sfântului Sinod al Bisericii Or­todoxe Române din anii 1999 şi 2001, sărbătoarea Înălţării Dom­nului a fost consacrată ca Zi a Eroilor şi sărbătoare na­ţio­na­lă bisericească. Totodată, Legea 379/2003 privind re­gi­mul mor­min­telor şi operelor co­me­mo­ra­ti­ve de război a proclamat cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paşti, sărbătoarea Înălţării Mân­tuitorului Iisus Hristos - Ziua Eroilor, ca săr­bă­toare na­ţio­nală a poporului român. (Biroul de presă al Patriarhiei Române)