Înălţarea Sfintei Cruci, sărbătorită la Mănăstirea din deal a Feredeului

Data: 16 Septembrie 2015

Încă din ziua de ajun a praznicului, zeci de pelerini din Podgoria Aradului şi nu numai şi-au îndreptat paşii spre Mănăstirea din deal a Feredeului. Credincioşii vin în număr mare pentru a face pelerinajul „Drumul Crucii”, cu popasuri la cele 14 cruci aşezate la o anumită distanţă, şi care, prin icoanele înălţate pe acestea, exprimă calvarul Mântuitorului pe drumul spre Golgota, calvar care devine modelul crucii mântuitoare a fiecărui pelerin, după care participă la slujba de Priveghere, oficiată în Paraclisul Înălţării Sfintei Cruci de la Mănăstirea din deal. Programul slujbelor a continuat a doua zi dimineaţa, când pelerinii au avut bucuria de a participa la Sfânta Liturghie arhierească, săvârşită de întâistătătorul Arhiepiscopiei Aradului, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei, înconjurat de un sobor de preoţi.
Din sobor a făcut parte şi părintele Mihai-Octavian Blaj, consilier economic la Centrul eparhial. La momentul cuvenit, chiriarhul arădean a rostit cuvântul de învăţătură sub titlul „Închinare Sfintei Cruci şi laudă Sfintei Învieri” (în baza citirilor scripturistice I Cor. 1; Ioan 19), în care a relatat istoria praznicului cu înţelesul Sfintei Cruci atât sub aspectul material, al cinstitului lemn, cât şi spiritual, privind jertfa Mântuitorului pentru lume, insistând asupra urmării lui Hristos spre înviere şi viaţă veşnică. Pelerinajul la sfânta mănăstire cu acest prilej oglindeşte credinţa înaintaşilor şi rămânerea generaţiilor într-o tradiţie puternică românească şi ortodoxă.
Coinciderea acestei sărbători cu începutul anului şcolar întăreşte nădejdea biruinţei tineretului şi şcolarilor asupra lucrurilor negative şi propăşirea în virtute, spre rezultate cât mai mulţumitoare, a mai adăugat Înalt­preasfinţitul Părinte Timotei. Răspunsurile liturgice au fost date de corul bărbătesc al Parohiei Covăsânţ. După săvârşirea Sfintei Liturghii, pelerinii au avut ocazia să participe la Taina Sfântului Maslu, nu înainte ca părintele stareţ arhim. Ilarion Tăucean să mulţumească întâi­stătătorului Arhiepiscopiei Aradului, în numele vieţuitorilor mănăstirii şi al soborului preoţilor slujitori, pentru prezenţa în mijlocul pelerinilor veniţi din toate colţurile ţării şi tuturor preoţilor şi credincioşilor care au participat în aceste zile la sfintele slujbe săvârşite la sfânta mănăstire.