Înaltpreasfinţitul Mitropolit Andrei, la Academia Europeană pentru Ştiinţe şi Arte din Salzburg

Un articol de: Darius Echim - 06 Martie 2019

Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a participat sâmbătă, 2 martie, la Sesiunea plenară festivă a Academiei Europene pentru Ştiinţe şi Arte din Salzburg, Austria. Ierarhul este membru activ al acestei academii, din anul 2007, în cadrul secţiunii „Religiile lumii”.

Şedinţa plenară festivă a Academiei Europene pentru Ştiinţe şi Arte din Salzburg, care se desfăşoară anual, a avut loc în Aula Magna a Universităţii din Salzburg, în prezenţa a numeroşi invitaţi și personalități europene. Părintele Mitropolit Andrei a fost însoţit de consilierul eparhial pe probleme de misiune şi protocol, arhid. Claudiu Grama și de consilierul economic al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, Sorin Câlea.

Cuvântul inaugural a fost rostit de preşedintele Academiei, prof. dr. Felix Unger. Cu acest prilej, a avut loc prezentarea noilor membri ai Academiei Europene, care vin din diferite zone ale Europei.

Comunicarea festivă a fost susținută de directorul Institutului „Max Planck” din Berlin, prof. dr. Emanuelle Charpentie, care a vorbit despre „CRISPR-Cas9” – o tehnologie de inginerie genomică care revoluționează științele vieții și medicina.

Preafericitul Părinte Anastasie Yannoulatos, Arhiepiscopul Tiranei, Durresului și al Întregii Albanii, a fost numit, cu acest prilej, Senator onorific al Academiei.

Academia Europeană pentru Ştiinţe şi Arte din Salzburg a fost fondată în 1990 de profesorul cardiolog, Felix Unger, de Arhiepiscopul Vienei, cardinalul Franz König și de filozoful, cu implicaţii în ştiinţele politice, Nikolaus Lobkowicz. Academia numără în jur de 1500 de personalităţi ale vieţii universitare, acoperind şapte secţiuni: Ştiinţe umaniste, Medicină, Artă, Ştiinţe naturale, Ştiinţe sociale, economice şi juridice, Știinţele tehnice şi ale dezvoltării, precum şi Religiile lumii. Dintre membrii Academiei, 30 sunt deţinători ai Premiului Nobel.

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a fost ales membru activ al Academiei Europene pentru Ştiinţe şi Arte din Salzburg, pentru secţiunea „Religiile lumii”, în anul 2007, pe când era Arhiepiscopul Alba Iuliei, profesor de Spiritualitate creştină şi decan al Facultăţii de Teologie din cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

Vizită în comunitatea românilor la Salzburg

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat duminică 3 martie, în mijlocul comunității de români din Parohia Ortodoxă „Sfinții Arhangheli Mihail şi Gavriil” şi „Sfinții Mucenici Epictet şi Astion” din Salzburg, Austria. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, alături de parohul bisericii, pr. dr. Dumitru Viezuianu și consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhid. Claudiu Grama, în biserica de lemn a parohiei. Pornind de la Evanghelia după Matei, capitolul 25, versetele 31-46, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Faptele milei creștine”. La final, parohul dr. Dumitru Viezuianu i-a mul­țumit ierarhului pentru prezență și pentru binecuvântarea credin­cioșilor din Salzburg și i-a transmis urările chiriarhului locului, Înaltpreasfințitul Părinte Serafim, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale și de Nord. La slujbă au participat numeroși cre­dincioși, tineri, oameni de cultură și invitați, printre care pre­ședintele Academiei Europene pentru Științe și Arte, prof. univ. dr. Felix Unger, și consilierul economic al Arhiepiscopiei Clujului, Sorin Câlea.

Prof. dr. Felix Unger a adresat un cuvânt și a apreciat contribuția valoroasă a Mitropolitului Andrei, atât în Eparhia Clujului, cât și în cadrul Academiei Europene pentru Științe și Arte din Salzburg. Totodată, a amintit despre pre­zența sa la Cluj-Napoca și despre legătura cu România. De asemenea, a adresat cuvinte de apreciere comunității românilor din Salzburg, care „reînviază valorile creștine într-o lume secularizată”. Din partea comunității, au luat cuvântul arhitect ing. Eugen Dumitru și prof. Flora Ennsberger.

În numele tinerilor din comunitate a vorbit eleva Daria Andreca: „Întâlnirea cu Înalt­prea­sfinția voastră, slujirea și cuvântul de învățătură ne-au adus bucurie și nouă, elevilor și stu­denților. Știm cât de mult pro­movați la Cluj legătura dintre Biserică și Școală. În orașul nostru avem zece cadre didactice care predau în limba română, dintre care trei predau disciplina religie (prof. Valentina Dragomir, înv. Eugenia Viezuianu, pr. prof. dr. Dumitru Viezuianu), peste 150 de elevi fiind înscriși la orele de religie. (…) Frumoasa limbă română, în care ne rugăm și vorbim, costumele populare, prezența noastră în fiecare duminică la biserică, sunt zestrea pe care dorim să o transmitem generațiilor viitoare. Vă mul­țumim că ne-ați adus de acasă, din România, binecuvântarea Bisericii mame. Suntem convinși că rădăcinile creștine sunt suportul moral și spiritual al vieții noastre. Purtăm cu bucurie aceste costume populare, împodobite cu elemente creștine, care vorbesc despre credința poporului român, a tradițiilor frumoase, adăugând azi și mărțișorul, simbolul primăverii”.

Întâlnirea s-a încheiat cu un moment artistic, susținut de scriitoarea Miruna Mureșanu, care a recitat din poemele proprii, sub genericul „Iubirea mea de Dumnezeu”, lectura fiind dedicată bucuriei reîntâlnirii cu Mitropolitul Andrei. Totodată, a anunțat apa­riția noului volum, intitulat „Timpul nostalgiei”. Eleva Maria Obereiter, fiică duhovnicească a parohiei, a interpretat pricesne și cântece dedicate mamelor.

Parohia Ortodoxă Română din Salzburg a fost înființată în anul 1976, din dorința cre­dincioșilor ortodocși români din Salzburg și din împrejurimi de a avea asis­tență religioasă. Parohia se află sub jurisdicția canonică a Mitropoliei Ortodoxe Romane a Germaniei, Europei Centrale și de Nord, și func­ționează în cadrul Vicariatului Ortodox Român din Viena. În anul 2007 s-a pus piatra de temelie pentru o biserică proprie, din lemn, care a fost sfințită pe data de 13 iunie 2009, de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României.