Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian și-a cinstit sfântul ocrotitor

Un articol de: Pr. Dragoș Mihai Olteanu - 04 Octombrie 2018

În ziua de prăznuire a Sfântului Sfințit Mucenic Ciprian și a Sfintei Mucenițe Iustina fecioara, marți, 2 octombrie 2018, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei și-a cinstit ocrotitorul spiritual. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala Voievodală „Adormirea Maicii Domnului” din incinta Centrului eparhial de la Buzău.

Alături de ierarhul locului s-au aflat consilieri și inspectori eparhiali, protoierei, precum și credin­cioșii care participă zilnic la slujbele oficiate în acest locaș de cult.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a spus că suntem datori să urmăm pilda de viețuire a sfântului nostru ocrotitor.

„În calendarul bisericesc există mai mulți sfinți cu numele de Ciprian, dar îi cinstim în mod deo­sebit pe Sfântul Ciprian, Episcopul Cartaginei, la 13 septembrie, și pe Sfântul Ciprian, Episcopul Antiohiei Pisidiei, la 2 octombrie. Ei nu sunt una și aceeași persoană, cu toate că vreme îndelungată s-a făcut confuzia între cei doi sfinți. Primul a rămas în conș­tiința Bisericii ca un mare scriitor de limbă latină; a trăit în prima jumătate a veacului al III-lea și a fost martirizat la 14 septembrie 258, pe vremea împăratului roman Valerian. În schimb, Ciprian, fostul vrăjitor, s-a născut în Antiohia Pisidiei și a trăit în a doua jumătate a secolului al III-lea, fiind martirizat la 2 octombrie 304, în timpul persecuției dezlănțuite împotriva creștinilor de către împăratul Dioclețian”, a spus Înalt­preasfin­ția Sa.

Totodată, chiriarhul Buzăului și Vrancei a vorbit despre viața Sfinților Mucenici Ciprian și Iustina: „Prin viața și petrecerea sfinților, care ne-au rămas consemnate în cărțile aghiografice, noi, creștinii de astăzi, ne întărim în credință și luăm putere de la Dumnezeu, pentru a ne purta crucea vieții, mărturisindu-L pe Hristos nu numai cu buzele, ci mai ales cu faptele noastre. Dacă împrejurările istorice o vor cere, mărturisirea lui Hristos trebuie făcută în chip deplin, mergând chiar până la capăt”.

La final, toți cei prezenți l-au felicitat pe arhipăstorul lor și i-au oferit un buchet de flori.