Inaugurarea parcului Mănăstirii Sinaia

Un articol de: Diac. Vasile Robert Nechifor - 16 August 2022

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului a fost zi de însemna­tă bucurie duhovnicească pentru obștea și pelerinii Mănăstirii Sinaia din județul Prahova, în această zi fiind celebrat hramul bisericii vechi a așezământului monahal, lăcaș de rugăciune ce datează de la sfârșitul veacului al 17-lea.

Bucuria sărbătorii hramului a fost sporită de prezența în mijlocul celor care s-au adunat pentru a înălța rugăciuni de laudă Maicii Domnului a Preasfințitului Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, care a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica mare a mănăstirii, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a transmis TRINITAS TV.

În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Preasfinția Sa a sub­liniat faptul că Maica Domnului i-a îndemnat pe cei apropiați, în special pe ucenicii Mântuitorului și, prin ei, pe toți creștinii peste veacuri să împlinească cuvântul Evangheliei iubitului ei Fiu: „De la Maica Domnului avem acest îndemn, anume să facem tot ceea ce ne-a spus Iisus, și El ne-a spus ceea ce avea să se descopere lumii în Sfânta Sa Evanghelie. Deci, în momentul în care ascultăm și împlinim cuvântul Evangheliei, împlinim și îndemnul Maicii Domnului de a face tot ceea ce ne-a spus Mântuitorul. Pe Maica Domnului a cinstit-o Dumnezeu, în primul rând, pentru că a ales-o să fie mamă a Fiului Său veșnic. A cinstit-o Arhanghelul Gavriil, care s-a aplecat până la pământ. A cinstit-o Ioan Botezătorul nenăscut, care, atunci când Maica Domnului a intrat în casa mamei sale, Elisabeta, a tresărit în pântecele mamei. A cinstit-o rudenia sa, Elisabeta, care se întreabă: «De unde mie cinstea aceasta să vină la mine mama Domnului meu?». A cinstit-o Mântuitorul ascultând-o, purtându-Se cu evlavie și cu respect față de ea și săvârșind, la intervenția ei, cea dintâi minune la nunta din Cana. Viața Mântuitorului pe pământ cu gândul Său îndreptându-se tot către iubita Sa mamă, când o încredințează grijii și ocrotirii Sfântului Evanghelist Ioan”.

La final, ierarhul a săvârșit și slujba de binecuvântare a lucrărilor de amenajare a parcului mănăstirii executate în ultima perioadă.