Încă 30 de milioane de euro pentru fermierii români

Data: 04 Mai 2023

România va mai primi 29,73 milioane de euro de la Comisia Europeană (CE) pentru sprijinirea fermierilor afectaţi de importurile de cereale ieftine din Ucraina, a anunţat ministrul agriculturii, Petre Daea. Suma se adaugă primelor fonduri alocate de Bruxelles țării noastre, de 10,05 milioane de euro, pentru compensarea pierderilor provocate de importurile agricole ucrainene.

În prima alocare, cea de 10 milioane de euro, fermierii care au nevoie de sprijin pentru stocurile de grâu existente la 1 februarie pot depune cereri până în 11 mai. Ministerul va centraliza apoi solici­tanții și va anunța suma care le revine pe tona de produs.

Şeful Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale a precizat că aşteaptă ca noua sumă decisă de CE pentru România să apară în Jurnalul Oficial al Uniunii, după care va emite actul normativ astfel încât și acești bani să ajungă cât mai repede la fermierii „care au avut de suferit urmare a nevalorificării produselor de porumb, de floare-soarelui şi de rapiţă”.

În ceea ce privește dublarea sumei cu una similară de la bugetul de stat, prevăzută de regulamentul european, o decizie se va lua numai după realizarea unei inventarieri a cantităților de produse agricole nevândute. 

Legat tot de cerealele ucrainene, marți a fost publicat și a intrat în vigoare regulamentul CE prin care se instituie stoparea importurilor la grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui în România, Polonia, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria. 

„Decizia este până la 5 iunie, asta înseamnă că de azi (marți, 2 mai, n.r.) încolo nici un contract comercial dintre agenţii economici din Ucraina şi din România nu se poate încheia. Rămân coridoarele pentru tranzit, dar importurile se opresc”, a declarat ministrul, potrivit Agerpres. (C. Z.)