Începutul Triodului în Mitropolia Olteniei

Un articol de: Pr. Ioniță Apostolache - 30 Ianuarie 2018

În prima Duminică a Triodului, a Vameșului și a Fariseului, 28 ianuarie, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a săvârşit Sfânta Liturghie la Paraclisul Mitropolitan „Sfântul Ilie Tesviteanul” din Craiova. Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a slujit în Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din municipiul Drăgăşani. Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a liturghisit la Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” - Grecescu din Drobeta-Turnu Severin, iar Preasfinţitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, a fost prezent în mijlocul credincioşilor din Parohia Dobrotineț, Protoieria Slatina 2, judeţul Olt, unde a săvârşit Sfânta Liturghie.

Duminică, 28 ianuarie, Biserica paraclis mitropolitan „Sfântul Ilie Tesviteanul” din Craiova a primit vizita IPS Părinte Irineu, care a săvârşit aici Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. În cadrul slujbei euharistice a fost săvârşită şi hirotonia întru diacon a teologului Ionuţ Marian Iacob pe seama Parohiei Moţăţei I, Protoieria Băileşti, judeţul Dolj.

„În rugăciunea vameşului este cuprinsă toată viața unui om”

În cuvântul de învăţătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Olteniei a scos în evidenţă cele două exemple de viaţă din Pilda Vameşului şi a Fariseului. „În duminica aceasta începem șirul de pregătire al duminicilor premergătoare postului sfânt al Paștelui. Duminica este numită a Vameșului și a Fariseului, după parabola rostită de Mântuitorul Iisus Hristos înaintea sfinților ucenici și a celor care Îl urmau. Această învățătură cu tâlc pe care Domnul o rostește ne prezintă două modele de oameni, două feluri de cum trebuie să se roage omul și cum să viețuiască pe pământ. Mai întâi Mântuitorul Hristos prezintă pe aceștia înaintea lui Dumnezeu Tatăl. Ei vin la biserică. Vin la templu să se roage. Doi oameni se prezintă înaintea lui Dumnezeu. Nu au nici un nume, pentru că ei întruchipează pe toți oamenii din lume. Însă au totuși niște calități: unul este fariseu, altul este vameș. Fariseul merge înainte, semeț, în biserică, la templu, și fără să fie chiar întrebat el își arată calitățile sale. Mai întâi, cum era obiceiul iudaic, mulțu­mește, «Mulțumesc, Doamne!», dar imediat după această mul­țumire el adaugă învinuiri și asupriri pentru alții. Îi batjo­corește fără să își dea seama că acest fel de a fi nu este o rugăciune. «Mulțu­mesc că nu sunt ca alții!», zice el, «nedrept, desfrânat sau alte păcate, ci dimpotrivă, sunt un om credincios, postesc, dau zeciuială, fac milostenie». În cuvintele fariseului găsim, pe de o parte, judecata altora, iar pe de altă parte, anumite fapte pe care legea cea veche le poruncea oamenilor: postul, rugăciunea, milostenia și ajutorarea. Însă în legea veche nu era spus niciodată că trebuie să te lauzi sau că trebuie să osândezi pe cineva. Dimpotrivă, sunt nenumărate porunci date de Moise poporului ca să ascundă milostenia și fapta bună. Însă fariseul nu ascultă de porunca lui Dumnezeu, ci face doar ce gândește el că este bine, fără să ia în seamă lucrurile esențiale ale Legii lui Dumnezeu. Însă Dumnezeu, Care știe toate, nu are nevoie ca noi să ne lăudăm înaintea Lui. Dimpotrivă, ne prezintă pe vameș care de-abia intră în biserică și nici nu îndrăznește să ridice ochii, se consideră păcătos, nici nu amintește vreo faptă bună că ar fi făcut, ba, mai mult, el spune «Dumnezeule, milostiv fii mie, păcătosul!». Această rugăciune pe care el o face îl înalță, în rugăciunea aceasta este cuprinsă toată viața unui om, cu bune și rele”, a spus în cuvântul de învățătură Părintele Mitropolit Irineu.

Bucurii sfinte la Biserica „Sfântul Gheorghe Izvoranul” din Drăgășani

IPS Părinte Arhiepiscop Varsanufie i-a binecuvântat pe preoții și credincioșii Parohiei „Sfântul Gheorghe Izvoranul” din municipiul Drăgășani, săvârșind aici Sfânta Liturghie. În cuvântul de învățătură împărtășit celor prezenți cu acest prilej, IPS Părinte a arătat că „în timpul rugăciunii, fariseul a numărat înaintea lui Dumnezeu dreptatea sa, postul său şi plata zeciuielilor: Dumnezeule, Îţi mulţumesc pentru că nu sunt ca ceilalţi oameni, răpitori, nedrepţi şi desfrânaţi, sau ca acest vameş. Postesc de două ori pe săptămână şi dau zeciuială din toate câte câştig. Vameșul, în schimb, nu îndrăznea nici ochii să-şi ridice spre cer, grăind doar cuvintele smereniei: Dumnezeule, milostiv fii mie, păcătosului. Sfânta Evanghelie ne arată că Dumnezeu n-a ascultat numai cuvintele rostite cu mândrie, ci s-a uitat în inima celui care le rostea, şi aceasta era trufașă, chiar osânditoare față de acest vameș și, de aceea, s-a îndurat de vameș, a cărui rugăciune a aflat-o smerită şi înfrântă, fapt pentru care acesta a plecat mai îndreptat la casa sa decât acela. Părinții Bisericii ne învață că cea mai de nădejde cale pentru a ne străpunge este nimicirea în noi înşine a părerii de sine fariseice şi înrădăcinarea în inimă a tânguirii de pocăinţă a vameşului. Faptele cele bune nu se săvârșesc precum vedem că se întâmpla în rândul fariseilor: cei care dădeau milostenie trâmbițau, cei care posteau își smoleau fețele lor, iar cei care se rugau umblau pe ulițe. În această pericopă evanghelică nu se zice nici că am putea păcătui ca vameşul, ci numai că noi trebuie să fim smeriţi ca dânsul. Căci dacă vameşul, acest mare păcătos, a dobândit harul lui Dumnezeu, pentru că a fost smerit, în mod sigur dobândesc mila lui Dumnezeu toți aceia care unesc cu smerenia lor viața lor îmbunătăţită prin îndelungă postire, neîncetată rugăciune și iubire față de aproapele. Să ne deschidem așadar conştiinţa îna­intea lui Dumnezeu, arătându-I rănile noastre sufletești, şi să cerem de la Dânsul doctoria cea vindecătoare. Perioada aceasta a Triodului, pe care o începem în această zi, ne îndeamnă să ne mărturisim păcatele și neputințele noastre, dar, cel mai important, să ne îndreptăm viața noastră”, a încheiat IPS Varsanufie.

Liturghie arhierească în Biserica Grecescu din Turnu Severin

Preasfințitul Părinte Nicodim a slujit duminică la Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” - Grecescu, din municipiul Drobeta-Turnu Severin. În cadrul Sfintei Liturghii, o pagină din istoria acestei minunate biserici a luat sfârșit prin pensionarea pr. paroh Jan Megan. În semn de preţuire, PS Părinte Nicodim a acordat pr. Megan distincţia de iconom-stavrofor pentru întreaga sa activitate, în fruntea acestei parohii. Tot în cadrul Sfintei Liturghii a fost instalat noul preot slujitor, în persoana pr. ­Cristian-Ionuț Raicu, dar și noul preot paroh, coleg de slujire al părintelui Jan Megan, pr. Georgică Negrescu, slujitor la această sfântă biserică. Răspunsurile la strană au fost asigurate de către psalții Catedralei Episcopale din Drobeta-Turnu Severin.

La finalul Sfintei Liturghii, pr. Jan Megan a ținut să mulțu­meas­că tuturor celor prezenți și nu în ultimul rând PS Părinte Nicodim pentru cinstea și încrederea pe care i-a acordat-o în cei 35 de ani, în calitate de preot paroh la această biserică de un vechi renume pentru Cetatea Severinului.