Începutul Triodului la Catedrala cu Soare

Un articol de: Pr. Andi Constantin Bacter - 07 Feb 2023

În prima duminică a Triodului, 5 februarie, Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea.

Pornind de la Parabola vameșului și a fariseului, ierarhul a descris perioada de pregătire prepascală ca fiind ocazia binecuvântată a fiecărui an bisericesc, în care credinciosul este chemat să-și concentreze mai mult și mai intens atenția înspre dimensiunea duhovnicească a vieții sale.

„Duminica Vameșului și a Fariseului marchează începutul Triodului, perioada specială a anului bisericesc până la Învierea Domnului din morți, care ne pregătește an de an pentru a ne apropia, cu harul lui Dumnezeu, pe măsura nevoințelor, a rugăciunii și postului, de intensitatea Tainei care s-a lucrat pentru noi oamenii și a noastră mântuire prin venirea în lume a Fiului veșnic al Tatălui, prin moartea Sa pe Cruce și Învierea cea de a treia zi. O perioadă de pocăință, de întoarcere la Dumnezeu”.

Ierarhul a subliniat cu privire la pericopa evanghelică citită la Sfânta Liturghie că „Dumnezeu, prin Fiul Său, ne atrage atenția că nu suntem noi judecătorii aproapelui, punându-ne oglinda în fața sufletului și arătându-ne cine suntem noi cu adevărat”. La finalul Sfintei Liturghii, soborul slujitor a adus rugăciuni pentru iertarea și odihna sufletului Mariei Drincec, mama ierarhului.

La sărbătoarea Întâmpinării Domnului, 2 februarie, Preasfințitul Părinte Episcop Sofronie a săvârşit Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Episcopală din Oradea.