Închinare la moaştele Sfântului Efrem cel Nou, la Botoşani

Un articol de: Flavius Popa - 07 Mai 2018

Sute de credincioşi s-au adunat sâmbătă, 5 mai 2018, la Biserica „Intrarea Maicii Domnului" - Vovidenia din municipiul Botoşani, unde Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a săvârşit Sfânta Liturghie dimpreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. Cu acest prilej, racla cu fragmente din moaştele Sfântului Efrem cel Nou, ale Sfântului Ioan Rusul şi o particică din moaştele Sfintei Muceniţe Ecaterina, dar şi o icoană cu un fragment din moaştele Sfântului Ierarh Ignatie au fost puse spre închinare.

Din soborul slujitor au mai făcut parte părintele protoiereu Lucian Leonte, potopop de Botoşani, părintele arhimandrit Ioan Harpa, stareţul Mănăstirii Popăuţi şi exarh de Botoşani, dar şi părintele Partenie-Cristian Apostoaie, parohul Bisericii Vovidenia. Înainte de începerea Sfintei Liturghii, ierarhul a citit credincioşilor prezenţi o rugăciune de dezlegare. Răspunsurile liturgice au fost oferite de un grup psaltic format din elevi seminarişti şi studenţi.

„Statutul de rob al lui Dumnezeu este un izvor inepuizabil de libertate"

După citirea Sfintei Evanghelii, IPS Teofan a ţinut un cuvânt de învăţătură referitor la ce înseamnă să îi slujeşti lui Dumnezeu ca rob al Lui: „Fericitul Augustin, mare părinte al Bisericii Apusene, când aceasta nu era despărţită de Sfânta Biserica Ortodoxă, amintea în cuvântul său, spunând: «Cel care doreşte să fie liber este chemat să fie rob al lui Dumnezeu». La cele mai importante momente din viaţa noastră, preotul rosteşte «robul lui Dumnezeu». La Sfântul Botez, la Sfânta Cununie, la toate Tainele Bisericii se aminteşte despre robul lui Dumnezeu. Nu există altă demnitate mai înaltă, alt statut mai de bază pentru cineva care trăieşte în această lume decât să fie robul sau roaba lui Dumnezeu. Şi acest statut de rob al lui Dumnezeu este izvor inepuizabil de libertate, singura care ne aşază cu adevărat în faţa lui Dumnezeu".

Spre finalul Sfintei Liturghii, părintele protopop Lucian Leonte şi părintele paroh Partenie Apostoaie au adresat un cuvânt de recunoştinţă: „Vă mulţumim, Înaltpreasfinţite Părinte Mitropolit, pentru rugăciunile pe care le faceţi zi de zi şi ceas de ceas şi ne rugăm lui Dumnezeu să ne dea sănătate şi putere pentru că multe sunt de făcut în ogorul Mitropoliei", a adăugat părintele protoiereu Lucian Leonte.

„La această zi închinată Sfântului Efrem cel Nou aducem mulţumire acestui sfânt pentru că ne-a binecuvântat prin prezenţa Sfintelor Moaşte, aduse aici de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit pe data de 10 iunie 2017. Mulţumim dumneavoastră, dragi creştini, şi tuturor celor care se implică în această biserică, tuturor creştinilor care, pe lângă zidirea bisericii sufleteşti, se fac lucruri frumoase în această biserică, cu ajutorul Maicii Domnului, dar şi al credincioşilor", a vorbit părintele paroh Partenie Apostoaie.

Pentru meritele deosebite pe care părintele paroh le-a desfăşurat în comunitate, IPS Mitropolit Teofan i-a oferit preotului distincţia mitropolitană „Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei". De asemenea, părintele Partenie Apostoaie a oferit în dar ierarhului o icoană cu chipul Sfântului Efrem cel Nou. Cu prilejul vizitei pastorale, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a săvârşit slujba Sfinţirii casei parohiale.