Îndemn Părintesc. Cum să ne pregătim de Praznicul Adormirii Maicii Domnului

Un articol de: PS Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului - 03 August 2019

Cuvântul de pregătire al ierarhului este un îndemn la „post și rugăciune spre a mulțumi cu evlavie, credință și recunoștință pentru toate darurile pe care Dumnezeu le revarsă asupra noastră prin mijlocirea și rugăciunile Preasfintei Născătoare de Dumnezeu”. De asemenea, preoţii sunt îndemnaţi să săvârşească zilnic slujba Paraclisului şi să-i pregătească pe credincioşi în vederea pelerinajului tradiţional la Mănăstirile cu hramuri ale Maicii Domnului. 

Sfânta noastră Biserică Ortodoxă a rânduit în fiecare an, înainte de slăvitul praznic al Adormirii Maicii Domnului, două săptămâni de post și rugăciune spre a mulțumi cu evlavie, credință și recunoștință pentru toate darurile pe care Dumnezeu le revarsă asupra noastră prin mijlocirea și rugăciunile Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.

Postul Adormirii Maicii Domnului începe la 1 august și se încheie în ajunul sărbătorii, adică în 14 august. Când Praznicul Adormirii cade miercuri sau vineri, atunci este post cu dezlegare la pește și vin inclusiv în ziua Praznicului.

Cunoscând evlavia credincio­șilor Bisericii noastre Ortodoxe față de Maica Domnului, dar și râvna sfântă a Părinților slujitori ai sfintelor altare, precum și a monahilor din mănăstirile Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, Vă îndemn ca în toate zilele Postului Adormirii Maicii Domnului, la ceas de seară, să fie săvârșită slujba Paraclisului Maicii Domnului.

De asemenea, îndemn preoții să pregătească credincioșii și, mai ales, tinerii în vederea pelerinajului care se face, conform tradi­ției, la sfintele mănăstiri, pentru a încununa postul și rugăciunea cu darurile și binecuvântările primite de la Maica Domnului, ca răspuns la dragostea, evlavia și cinstea pe care i-o aducem ca fii adevărați ai iubirii Sale de mamă.

Rugăm pe Maica Domnului să ne dăruiască mult spor și ajutor sfânt în lucrarea noastră duhovnicească spre a culege rod duhovnicesc și mântuitor.