Îndemnuri la începutul Postului Mare în eparhii oltene

Un articol de: Pr. Alin Marian Gigină - 16 Martie 2021

Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, 14 martie, a fost marcată prin rugăciune şi pregătire duhovnicească pentru intrarea în Postul Mare, în bisericile din Mitropolia Olteniei. La Râmnicu Vâlcea, Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a slujit Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Ierarh Nicolae”. Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a slujit în biserica parohială „Sfântul Apostol Andrei” din Drobeta-Turnu Severin.

Arhiepiscopul Râmnicului a vorbit despre călătoria postului ca un drum către Împărăția lui Dumnezeu.

„Umanitatea avea nevoie de o reînnoire, după căderea în păcat, de un salt de la Adam cel vechi la un Adam nou. Întruparea Cuvântului a fost tocmai această recreare a omului. În acest sens, Sfântul Ioan Gură de Aur spunea: «Oare nu a dat El o parte din harul Său fiecăruia dintre persoanele noastre, şi oare nu a primit fiecare de la El iertarea greşelilor proprii, întrucât El nu a luat de la noi cutare ipostas, ci însăşi firea noastră, pe care a înnoit-o, unindu-Se cu ea în propriul Său ipostas?» Intrarea omului în Biserică ca Trup al lui Hristos, începutul participării sale personale la înnoirea şi îndumnezeirea sa în Persoana Mântuitorului Hristos sunt realizate în Sfânta Taină a Botezului: «Începutul l-a pus în noi harul Botezului, care oferă iertarea tuturor păcatelor şi a vinei care vine din blestem şi se numeşte baie a naşterii din nou», după cum ne-a încredințat Sfântul Grigorie Palama”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie în cuvântul de binecuvântare de la finalul Sfintei Liturghii.

Bucurie duhovnicească a fost duminică și pentru credincioșii Parohiei „Sfântul Andrei“ din Drobeta-Turnu Severin. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei. Răspunsurile liturgice au fost date de membrii Grupului psaltic „Sfântul Nicodim de la Tismana” al Catedralei Episcopale din Drobeta-Turnu Severin. În cuvântul de învățătură, Prea­sfin­țitul Părinte Episcop Nicodim a pus la inimile credincioșilor câteva sfaturi la început de post, vorbind despre cum trebuie să fie creștinul care postește.  Biserica Parohiei „Sfântul Andrei” din Drobeta-Turnu Severin se află momentan la stadiul de ­pictare, până în prezent pictura ­acoperind aproximativ 85% din suprafața murală a interiorului acestui sfânt locaș.