Îndulcitorii şi coloranţii, interzişi în alimentele pentru copii
▲ Aditivii nu trebuie să aibă efect vătămător asupra mediului, trebuie să aducă beneficii consumatorilor şi nu trebuie să dea o falsă impresie în ceea ce priveşte prospeţimea produsului ▲ În acest moment, sunt înregistrate aproximativ 2.600 de arome naturale şi artificiale folosite în industria alimentară ▲ Pe etichete trebuie menţionat dacă un aditiv a fost produs cu organisme modificate genetic, pentru cei care suferă de alergii ▲
Îndulcitorii şi coloranţii vor fi interzişi în alimentele pentru nou-născuţi şi copii, iar folosirea aditivilor va fi interzisă în alimentele neprocesate, au decis, marţi, deputaţii europeni, prin adoptarea a patru rapoarte privind procedurile de autorizare a aditivilor, enzimelor şi aromelor. Potrivit unui comunicat al Parlamentului European remis, deputaţii europeni au aprobat, marţi, patru rapoarte privind actualizarea şi simplificarea procedurilor de autorizare pentru aditivi alimentari, arome şi enzime, al căror principal obiectiv vizează standarde mai mari în siguranţa alimentară, precum şi intensificarea cercetărilor şi a competitivităţii în industria europeană de resort. Concluziile celor patru rapoarte arată că procedurile de autorizare a aditivilor alimentari vor trebui să fie mult mai transparente, să determine îmbunătăţirea protecţiei consumatorilor şi să menţină dreptul Parlamentului European de a monitoriza orice actualizare a legislaţiei. Primul din cele patru rapoarte aprobate marţi tratează proceduri comune de autorizare pentru aditivi, enzime şi arome, iar celelalte trei se referă în detaliu la fiecare din categoriile menţionate. Potrivit primului raport, procedurile de avizare vor fi simple şi mult mai transparente. Astfel, orice decizie luată, precum şi motivaţia ei trebuie să fie cunoscută de către opinia publică. De asemenea, în baza aceluiaşi document, orice decizie de plasare pe piaţă a unui produs trebuie să fie cunoscută nu numai de către statele membre, ci şi de parlament şi de actorii implicaţi în întregul procedeu industrial. Totodată, deputaţii europeni au subliniat importanţa asigurării protecţiei datelor ştiinţifice timp de cinci ani pentru aplicanţi, dacă aceştia trebuie să dezvăluie secrete comerciale care i-ar putea ajuta pe competitorii lor. Cel de-al doilea raport stabileşte condiţiile pentru aprobarea aditivilor, insistând asupra siguranţei pe care aceştia trebuie să o prezinte şi asupra necesităţii tehnologice care trebuie să existe pentru utilizarea lor. De asemenea, documentul menţionat instituie interzicerea aditivilor în alimentele neprocesate şi a îndulcitorilor sau a coloranţilor în alimentele pentru nou-născuţi şi copii. În acelaşi timp, aditivii nu trebuie să aibă efect vătămător asupra mediului, trebuie să aducă beneficii consumatorilor şi, mai mult, nu trebuie să dea o falsă impresie în ceea ce priveşte prospeţimea produsului. De asemenea, raportul arată că pe etichete trebuie menţionat dacă un aditiv a fost produs cu organisme modificate genetic, pentru cei care suferă de alergii. În ceea ce priveşte funcţionarea sistemului, comunicatul precizează că, în paralel cu procedura de autorizare pentru noii aditivi, toţi cei care sunt deja utilizaţi - aproximativ trei sute - vor fi revizuiţi treptat, după un an de la intrarea în vigoare a regulamentului. După încheierea procesului de revizuire, orice aditiv care care nu se află pe lista celor aprobaţi va fi interzis. Potrivit celorlalte rapoarte aprobate, în afara aditivilor, enzimele şi aromele ar trebui utilizate doar dacă acest lucru vine în beneficiul consumatorului, dacă nu induc în eroare în privinţa prospeţimii şi dacă pe etichetă este menţionată utilizarea de organisme modificate genetic. Totodată, parlamentul estimează că aromele ar trebui folosite numai dacă nu se obţine efectul dorit cu ajutorul condimentelor, impunându-se, de asemenea, analizarea efectului aromelor asupra unor grupuri vulnerabile, cum ar fi copiii. În acest moment, sunt înregistrate aproximativ 2.600 de arome naturale şi artificiale folosite în industria alimentară. Comunicatul mai notează că substanţele utilizate pentru a da o aromă sau un gust, substanţele considerate produse alimentare ce pot îndeplini o funcţie tehnologică (exemplu: clorura de sodiu sau şofranul, pentru colorare) şi enzimele alimentare nu se consideră aditivi alimentari şi nu intră în domeniul de aplicare a regulamentului.