Industria alimentară „se supraîncălzeşte“

Data: 20 Decembrie 2012

Prezenţa a peste 10 lanţuri de retail în România, ţară cu o populaţie de circa 20 milioane de locuitori, produce semnale de îngrijorare privind tendinţa de "supraîncălzire" a industriei alimentare, pe fondul creşterii agresive a concurenţei. "România continuă să importe de aproape patru ori mai multe produse alimentare decât exportă. Agricultura are un potenţial strategic semnificativ, dar care este subexploatat din cauza productivităţii scăzute şi a înzestrării reduse cu mijloace de capital. Astfel, vom continua să consumăm produse alimentare din import şi în perioada următoare. România trebuie să investească mai mult în sectorul agricol, costul cu hrana fiind unul însemnat pentru o familie obişnuită de români. Doar investind într-una dintre cele mai bune resurse naturale, România va reuşi să-şi consolideze poziţia în zona europeană", a declarat Constantin Coman, manager în cadrul companiei Coface România, care a analizat, pe parcursul acestui an, peste 11 mii de firme din industria alimentară şi agricultură.

Analiza mai arată că România ocupă locul 5 în Uniunea Europeană din punctul de vedere al producţiei de cereale, după Franţa, Germania, Italia şi Polonia.