Inflaţia din 2011, la minimul ultimilor 20 de ani
Inflaţia anuală a coborât, în 2011, la 3,14%, nivel minim al ultimilor 20 de ani, în principal ca efect al stagnării preţurilor alimentare, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Pentru prima dată în ultimii cinci ani, rata inflaţiei s-a încadrat în intervalul ţintit de Banca Naţională a României, de 2-4%, pentru 2011. Pe întreg anul trecut, mărfurile alimentare au avut, în medie, scumpiri de sub un punct procentual (0,95%), în timp ce preţurile la mărfurile nealimentare şi servicii au crescut cu 4,45%, respectiv 4,23%. Datele INS arată totuşi că, luate separat, unele mărfuri alimentare au avut scumpiri semnificative, chiar la produse de bază, cum ar fi zahărul (plus 18%) sau ouăle (plus 15%). De asemenea, tarifele la energia termică au adus cele mai importante scumpiri de anul trecut, fiind mai mari, în medie, cu 24,8%, faţă de luna decembrie 2010, urmate de biletele CFR, al căror preţ a crescut cu 19,6%. Potrivit datelor prezentate de INS, scumpiri ample şi cu efect semnificativ în consumul populaţiei s-au mai înregistrat anul trecut la combustibili (8,37%), tutun (6,5%) şi energie electrică (6%). În ceea ce priveşte alimentele de bază, majorări cu peste 5% ale preţurilor s-au mai consemnat la făină (8,1%), mălai (6,16%), lapte de vacă, ulei (5,5%) şi pâine (5,1%). În luna noiembrie, Banca Naţională a României a revizuit în scădere prognoza de inflaţie pentru finalul anului 2011, de la 4,6% la 3,3%, iar proiecţia pentru acest an a fost redusă de la 3,5% la 3%. Câştigul salarial mediu net, 1.491 de lei Câştigul salarial mediu nominal net a fost, în luna noiembrie, de 1.491 lei, în creştere cu 34 de lei (2,3%) faţă de luna anterioară şi cu 8,3 procente, comparativ cu aceeaşi lună din 2010, arată datele publicate de Institutul Naţional Statistică. Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în intermedieri financiare (3.705 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (857 de lei).