Infuzia din conuri de hamei ajută la combaterea insomniei

Data: 29 Noiembrie 2011

Aurelia T., Botoşani: "Ce plante sunt recomandate pentru tratarea insomniilor?"

Prof. Constantin Milică: Sunt recomandate infuzii sau decocturi calde, cu specii separate sau în amestecuri, îndulcite cu miere de albine sau cu zahăr, consumate cu 30 de minute înainte de culcare, preferabil după o baie caldă, simplă sau cu plante sedative. Întrucât insomnia are origini diverse, tratamentele cu o singură plantă nu se potrivesc la toate persoanele şi de aceea este necesară o testare individuală. - infuzie din flori de tei (una-două linguriţe la 250 ml apă clocotită); se infuzează acoperit timp de 5 minute, se strecoară şi se beau, zilnic, 2-3 căni, îndulcite cu miere de albine, dintre care una înainte de culcare, cu acţiuni imediat sedative; - infuzie din conuri de hamei (o lingură la 250 ml apă clocotită); se infuzează 10 minute şi se beau 2 căni pe zi; - infuzie din flori de lavandă (o linguriţă la 250 ml apă fiartă); se infuzează acoperit 5 minute şi se beau câte 2 căni pe zi, având acţiuni calmante în insomnie, cefalee şi afecţiuni cardiace pe substrat nervos; - infuzie din herba de talpa-gâştei (trei linguri la 250 ml apă clocotită); se infuzează 10 minute, se strecoară şi se iau câte 3-5 linguri pe zi, dintre care una- două linguri înainte de culcare; - infuzie din rădăcini de valeriană (o linguriţă la 250 ml apă); după infuzare 10-15 minute se bea o cană înainte de culcare, având efecte sedative asupra sistemului nervos central; - infuzie din frunze, flori şi fructe de păducel (o linguriţă la 250 ml apă fiartă); se infuzează 10-15 minute, se strecoară şi se bea seara, înainte de culcare; - infuzie din herba de sulfină, se bea o cană înainte de culcare. Efecte sedative au şi ceaiurile consumate din specii separate, cu frunze de salvie şi roiniţă, flori de porumbar, herba de măghiran, rizomi de obligeană şi scoarţă de salcie. Infuziile cu amestecuri includ, în principal, flori de tei şi lavandă, herba de talpa-gâştei şi sovârv, conuri de hamei, capsule de mac, fructe de păducel şi rădăcini de valeriană.