Îngrijirea plantelor aromatice pe timpul iernii
Plantele aromatice de ghiveci pot fi cultivate cu succes şi în timpul iernii. Astfel, ne putem condimenta mâncărurile direct din „grădina de zarzavaturi“ de pe balconul nostru. Specialiştii ne dau asigurări că anotimpul rece nu e un impediment pentru creşterea plantelor aromatice în ghiveci, dacă sunt respectate condiţiile de lumină, umiditate şi fertilizare.
Majoritatea plantelor aromatice pot fi crescute cu succces în ghivece, indiferent de anotimp, astfel că putem avea o minigrădină de plante aromatice în bucătărie oricând. „În sezonul rece, din octombrie până în martie, e indicat să suplimentăm lumina naturală cu încă 5-6 ore de lumină artificială. Există lămpi cu lumină specială fluorescentă folosite frecvent în horticultură, dar în lipsa acestora se poate folosi o simplă veioză. Trebuie doar să fie respectate câteva recomandări: dacă folosiţi un bec de 25 wati plasaţi planta la aproximativ 30 cm“, spune Corina Brehui, administratorul unei afaceri cu plante de ghiveci - Dor de Verde. Pentru ca planta să îşi păstreze un ritm normal zi - noapte, aveţi grijă să se „odihnească“ aproximativ 8 ore fără lumină. Plantele crescute în ghiveci, de interior, îşi încetinesc foarte puţin ritmul de dezvoltare în perioada iernii dacă beneficiază de căldură şi lumină suficientă, aşa că udarea acestora se face în mod obişnuit, în funcţie de recomandări specifice fiecărei plante. Prin sistemul de autoumidificare planta îşi va lua câtă apă are nevoie. Specialistul ne recomandă ca apa folosită să fie la temperatura camerei şi că ar fi bine să umplem o stropitoare cu apă pe care să o folosim cel devreme a doua zi. Plantele aromatice în ghivece pot fi amplasate oriunde în casă, dar trebuie să avem grijă ca planta să beneficieze de temperatura şi lumina recomandată. Unele plante sunt sensibile la curent, deci trebuie să avem grijă şi de acest aspect. „Niciodată nu plasăm ghivecele foarte aproape de sursa de căldură. Plantele aromatice pot fi păstrate în bucătărie, unde îşi au locul. Pervazul geamului din bucătărie e locul ideal pentru plantele aromatice“, mai spune specialistul. Plantele aromatice, majoritatea lor, nu sunt foarte pretenţioase. Importante sunt calitatea seminţelor şi mediul în care cresc, fertilizatorii folosiţi, lumina şi umiditatea asigurată în diversele etape de creştere a plantei. (Mariana Bahcevan)