Inițiere în tainele icoanei la Parohia Timișoara-Blașcovici
Începând cu primăvara acestui an, la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” a Parohiei Timișoara-Blașcovici se desfășoară lucrările unui cerc de pictură dedicat inițierii iubitorilor de frumos în tainele iconografiei. Acesta se adresează credincioșilor de toate vârstele, dornici să pătrundă în universul tainic al artei bisericești prin studiul icoanei și al tehnicii sale specifice.
Cursurile au loc în fiecare vineri de la ora 17:00 în biserica parohială și sunt susținute de diaconul iconar George Giurgiu, absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, specializarea „Artă sacră”.
Pentru a încuraja apropierea cât mai multor copii și tineri talentați, materialele și toate cele necesare desfășurării activității atelierului sunt asigurate de parohie în mod gratuit.
„Încă de la primele întâlniri, ne-am bucurat de o prezență numeroasă din partea copiilor și tinerilor pasionați de pictură și desen din cartierul nostru. În timp, la aceștia s-au adăugat mai mulți copii și părinți din alte parohii timișorene, dornici să cunoască mai multe despre modul de realizare a unei icoane, astfel încât, la ora actuală, avem peste 30 de persoane înscrise. Menționăm că aceste cursuri sunt gratuite și se adresează credincioșilor de toate vârstele. Pentru cei mici, materialele și toate cele necesare desfășurării activității sunt asigurate gratuit de parohia noastră, tocmai pentru a-i încuraja să-și pună în lucrare talentul, fără a fi impiedicați de situația lor materială sau socială”, a precizat părintele paroh George Moșneguțu.
„Un meșteșug pe înțelesul tuturor”
În cadrul atelierului, participanții au ocazia să aprofundeze atât aspecte practice legate de tehnica icoanei, cât și aspecte teoretice, referitoare la semnificația și importanța acesteia în cultul și viața Bisericii. Pentru început, tematica atelierului este dedicată artei icoanei pe sticlă, un meșteșug vechi, întâlnit tot mai rar în zilele noastre și prea puțin cunoscut.
„Am ales să începem cursurile de iconografie cu o călătorie în arta icoanei pe sticlă, un meșteșug reprezentativ pentru țara noastră, transmis cu sfințenie timp de mai multe generații în familiile de meșteșugari de la sate. Fără prea multă pregătire artistică, aceștia reușeau să pună în culoare învățătura lor de credință doar cu ajutorul talentului cultivat prin exercițiu și muncă. Acest aspect îl urmărim și noi pentru început. Și anume, talentul acesta, fie mult, fie puțin, pe care îl primim de la Dumnezeu, putem să-l înmulțim prin efortul și dăruirea noastră. Tehnica icoanei pe sticlă este ideală pentru cei începători, întrucât este cu adevărat un meșteșug pe înțelesul tuturor. Ea permite o abordare și o apropiere mult mai ușoară de universul icoanei, fără pretenții academice. Dacă reușim să stăpânim această tehnică, mai apoi vom putea face mult mai ușor pasul spre pictarea unei icoane pe lemn, ce presupune o pregătire artistică temeinică și o înțelegere mai profundă a lucrurilor”, a menționat diaconul George Giurgiu, coordonatorul cercului de pictură.
Expoziție cu ocazia hramului
La începutul lunii noiembrie, cu prilejul hramului bisericii parohiale, de sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, tinerii iconari vor prezenta în cadrul unei expoziții primele lucrări realizate în cadrul atelierului de pictură. Cele aproximativ 30 de icoane pe sticlă vor putea fi admirate pe simezele amenajate în interiorul locașului de cult timp de mai multe săptămâni.
„De hramul bisericii, vrem să prezentăm icoanele în cadrul unei expoziții, la care sunt invitați să participe cât mai mulți credincioși ai parohiei noastre. Dorim să mediatizăm aceste activități ale cercului de pictură pentru a evindenția purtarea de grijă a Bisericii față de copii și tineri, precum și pentru a face cunoscute talentul deosebit al acestora și pasiunea lor pentru astfel de preocupări. Totodată, nădăjduim ca expoziția să fie și o încurajare pentru ei, un semn al susținerii și aprecierii noastre pentru tot ceea ce ei se străduiesc să realizeze cu ajutorul talantului primit de la Dumnezeu”, a mai spus diaconul George Giurgiu.