Înnoire la mănăstirea vâlceană Surpatele

Un articol de: Diac. Andrei Butu - 18 Iunie 2024

Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a sfințit duminică, 16 iunie, Altarul de vară al Mănăstirii Surpatele, județul Vâlcea. În continuare, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în noul Altar și a binecuvântat noile chilii ale așezământului monahal, se arată pe arhiepiscopiaramnicului.ro.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a explicat că, „prin credință și lucrarea virtuților, oamenii dobândesc și cresc într-o unitate tot mai mare, în ei înșiși, între ei și a tuturor cu Dumnezeu, spre plinirea acesteia în Împărăția cerurilor”. 

„În vederea îndeplinirii scopului pentru care lumea aceasta a fost creată, anume de a ajunge la unitatea desăvârșită întreolaltă și a tuturor cu Dumnezeu, Mântuitorul Hristos S-a rugat Tatălui: «Ca toţi să fie una, după cum Tu, Părinte, întru Mine şi Eu întru Tine, aşa şi aceştia în Noi să fie una». Unitatea este expresia virtuții și a stării de mântuire. Întru realizarea acestei unități, Duhul Sfânt lucrează mai întâi unitatea lăuntrică a omului, în fiecare dintre sfinți, mai apoi unitatea între oamenii duhov­ni­cești, iar mai pe urmă în întreaga creație. Prin unitatea lăuntrică a omului trebuie să înțelegem restaurarea chipului lui Dumnezeu din om. Spre aceeași unitate înaintăm și noi, dacă ne unim cu El, cum spune părintele Dumitru Stăniloae”, a mai reliefat Înalt­preasfinția Sa.