Înnoire și împlinire la o parohie din județul Arad

Data: 27 Mai 2024

Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, împreună cu Prea­sfin­țitul Părinte Emilian Cri­șanul, Episcop-vicar al Arhi­episcopiei Aradului, au săvârșit duminică, 26 mai, slujba de târnosire a Bisericii „Sfinții Români” din satul Sânpaul, ju­d­ețul Arad. Din sobor au făcut parte pr. Emanuel-Ioan Proniuc, secretar eparhial, pr. Tiberiu Ardelean, inspector eparhial, pr. Gheorghe Oprea, pr. Pompiliu Gavra, pr. Sergiu Sandu, pr. Valentin Strâmbei, arhidiaconul Gheorghe Lehaci, consilier eparhial, arhidiaconul Bogdan Noghiu, inspector eparhial, arhidiaconul Petruț Cris­tian și diaconul Corneliu Buda. 

Ierarhii au fost întâmpinați de către părintele Tiberiu Ardelean, care a prezentat un scurt istoric al parohiei și a menționat și faptul că în data de 4 iulie 2021 s-a pus piatra de temelie pentru noua biserică, iar în 26 mai 2024, cu bucurie, comunitatea ortodoxă din satul Sânpaul a participat la acest eveniment istoric.

Slujba de târnosire a fost urmată de Sfânta Liturghie. În cuvântul de învățătură, Înalt­prea­sfințitul Părinte Timotei a vorbit despre „Grija sănătății trupești și sufletești” (în baza citirilor scripturistice: Fapte 9; Ioan 5), concretizată în vindecările minunate ale Mântuitorului, între care și cea a slăbănogului de la Vitezda, unde se subliniază legătura dintre trup și suflet, vindecarea fiind o adevărată înviere, ridicarea din boală la o viață nouă, conform arhi­episcopiaaradului.ro. 

Răspunsurile liturgice au fost date de corul Catedralei „Sfânta Treime” din Arad, dirijat de diaconul Laviniu Morariu.

La finalul slujbei, preotul paroh Mihai Adrian Ichim a fost ridicat la rangul de iconom stavrofor, ctitorii și binefăcătorii primind diplome de apreciere. 

Ziua s-a încheiat cu un program artistic oferit de Ansamblul de dansuri „Bujorii Șofro­nea” și cu o agapă frățească.