Înnoire și sfințire la o biserică argeșeană

Data: 01 August 2022

Locuitorii Parohiei Măcăi, din comuna argeșeană Cuca, au trăit duminică momente de bucurie pentru că, după aproape 12 ani în care biserica satului a trecut printr-un amplu proces de restaurare, au avut ocazia să participe la slujba de sfințire a lăcașului, săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului.

După ce a sfințit biserica la exterior și interior și a târnosit Sfânta Masă din Altar prin stropire cu agheasmă și ungere cu Sfântul și Marele Mir, chiriarhul locului a săvârșit Sfânta Liturghie în lăcașul proaspăt sfințit, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, se arată pe site-ul eparhiei arhiepiscopiaargesuluisimuscelului.ro. În cuvântul de învățătură rostit cu această ocazie, ierarhul a apreciat eforturile depuse de preoții și enoriașii din Parohia Măcăi și a oferit părintelui paroh Stângescu Constantin distincția eparhială „Crucea Basarabă“. De asemenea, ctitorii și binefăcătorii au primit diplome de vrednicie. La final, chiriarhul a primit în dar din partea parohiei o icoană cu chipul Maicii Domnului.

Biserica Parohiei Măcăi din comuna Cuca, Protopopiatul Pitești, are hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil“, fiind construită în perioada 1916-1917 pe temelia unei biserici din 1907 care a fost distrusă într-un incendiu provocat de un fulger. Preotul Constantin Vorănescu a reușit atunci, împre­ună cu locuitorii satului, să ridice construc­ția într-un singur an. Pictura a fost realizată mai târziu, între anii 1934 și 1935. În vremea preotului Gheor­ghe Stângescu (1761-1970) a trecut prin­tr-un amplu proces de restaurare. Actualul preot paroh, Constantin Stângescu, a continuat munca tatălui său, definitivând în perioada 2009-2022 celelalte lucrări rămase neterminate, între care amintim realizarea mobilierului bisericesc și repictarea bisericii. Toate aceste lucrări au fost realizate cu sprijinul autorită­ților locale din comuna Cuca, al sponsorilor și credincioșilor din parohie.