Înnoire și slujire vrednică în Parohia Boșoteni, Protopopiatul Moinești

Un articol de: Ziarul Lumina - 27 Octombrie 2015

În Duminica a XXIII-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a resfințit Biserica „Sfântul Nicolae” din Parohia Boșoteni, Protopopiatul Moinești.

Credincioșii din Bo­șoteni au trăit duminică, 25 octombrie, bucuria duhovnicească de a vedea finalizate lucrările de restaurare și înnoire de la Biserica „Sfântul Nicolae”.
Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Slujba de Resfințire a sfântului locaș, desăvârșind în harul sfin­țitor al Preasfintei Treimi eforturile preotului paroh și ale enoriașilor. De altfel, pentru frumoasa activitate desfășurată de părintele Titi Comănescu, Înalt­preasfințitul Ioachim i-a acordat distincția de iconom stavrofor. În aceeași zi de sărbătoare pentru comunitate, Arhipăstorul Romanului și Bacăului a sfințit și așezământul social-filantropic cu hramul „Adormirea Maicii Domnului,” precum și un agheasmatar pentru slujbele săvârșite la sărbătorile Sfintei Învieri și Bobotezei.
În cadrul Dumnezeieștii Liturghii, Înaltpreasfinția Sa a hirotonit în treapta de diacon pe tânărul teolog Ioan Muntean pe seama Parohiei Prisaca, Protopopiatul Moinești, iar părintele Constantin Moroca de la Parohia Cetățuia a fost hirotesit duhovnic.
În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Înaltprea­sfin­țitul Părinte Ioachim a tâlcuit pericopa evanghelică din Duminica a XXIII-a după Rusalii, vorbind despre demonizare și îndumnezeire, două stări spirituale care animă pe omul contemporan, despre efortul duhovnicesc pe care este necesar să-l depună creștinul în vederea actualizării chipului lui Dumnezeu și, de asemenea, despre iubirea milostivă a lui Dumnezeu care se revarsă adunând în comuniune pe creș­tinii unei parohii în jurul potirului euharistic.
Cu prilejul acestei zile deosebit de importantă din viața comunității, părintele Titi Comănescu a declarat: „Lucrările la Biserica parohială «Sfântul Nicolae» au început în anul 2008, când a fost placat cu granit interiorul bisericii. De asemenea, pictura interioară și exterioară a fost restaurată, iar acoperișul sfântului locaș a fost schimbat. Am refăcut și sistemul de încălzire prin introducerea unei centrale termice noi. Toate acestea au fost posibile prin implicarea fiilor parohiei noastre și a unor sponsori”. Cu privire la așeză­mântul social-filantropic părintele paroh a spus: „Acesta a fost ridicat lângă biserică și poartă hramul «Adormirea Maicii Domnului», fiind spațiul în care vom demara mai multe proiecte pentru ajutorarea copiilor defavori­zați din această zonă”.
În satul Boșoteni, atestat documentar din timpul Voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt, prima biserică a fost făcută prin osteneala boierilor locului și a sătenilor. În anul 1902, lângă locul bisericii vechi (care a fost dărâmată), s-a construit, prin osteneala boierului Rafailă și cu ajutorul oamenilor, actuala biserică. Pământul pe care s-a zidit a fost donat de boier, iar mai târziu împrejmuirile (cimitirul) au fost donate de săteni. Biserica e construită din zid și a beneficiat, de-a lungul anilor, de mai multe îmbunătățiri și reparații. (A.A.)