Înnoirea bisericii din Bârza, județul Caraș-Severin

Un articol de: Arhid. Pavel Canea,   Darius Herea - 10 Octombrie 2022

Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a poposit duminică, 9 octombrie, în Parohia Bârza, județul Caraș-Severin, unde a sfințit biserica parohială cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” și a săvârșit în continuare Sfânta Liturghie. La sfântul lăcaș au fost efectuate următoarele lucrări: restaurarea picturii, realizarea altor icoane, atât la interior, cât și la exterior, placarea sfântului jertfelnic cu marmură, precum și extinderea bisericii și refacerea pardoselii.

„La Bârza avem nu doar o biserică restaurată și împodobită, ci și credincioși cu multă credință și dragoste față de Biserica lui Hristos. Avem aici o parohie activă și dinamică, deoarece părintele paroh se ostenește cu timp și fără de timp pentru consolidarea bisericii vii din sufletul credincioșilor. Bucuria a fost deplină, pentru că, astăzi, am văzut la biserică foarte mulți copii și tineri”, a subliniat ierarhul.
Pentru osteneala depusă la lucrările de renovare și pentru misiunea pastoral-misionară, părintele paroh Bogdan Belu a fost hirotesit iconom-stavrofor, iar tuturor ctitorilor și binefăcătorilor ierarhul le-a acordat diplome de recunoștință.

Biserica „Sfinții Apostoli Petru şi Pavel” din Bârza a fost zidită între anii 1806 și 1808.