Înnoirea bisericii din Ilteu, județul Arad

Un articol de: Alexandru Blaj - 17 Iulie 2023

În Duminica a 6-a după Rusalii, Înaltprea­sfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, s-a aflat în Parohia Ilteu, Protopopiatul Lipova, județul Arad, unde a săvârșit Sfânta Liturghie și a binecuvântat lucrările de renovare efectuate la biserica cu hramul „Soborul Sfântului Ioan Botezătorul”.

La sosire, ierarhul a fost întâmpinat în fața bisericii cu multă bucurie duhovnicească de către un sobor de preoți, în frunte cu părintele Nelu Mercea, protopopul Lipovei.

În continuare s-a săvârșit rânduiala binecuvântării lucrărilor de renovare care s-au realizat la biserică, ce au constat în înlocuirea crucilor de pe biserică și a ușilor, tencuirea exterioară, pavarea aleii de jur împrejurul bisericii, automatizarea clopotelor și alte lucrări.

Înaltpreasfinția Sa a săvârșit mai apoi Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. La Sfânta Liturghie au mai fost prezenți și Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, și domnul primar Ionel Gheorghe Berari al comunei Petriș.

La momentul rânduit, Înalt­prea­sfinția Sa a rostit cuvântul de în­vățătură despre „Pomenirea Sfin­ților Părinți de la Sinoadele Ecumenice” (în baza citirilor scripturistice: Tit cap. 3 și Ioan cap. 17), spunând că această sărbătoare este un prilej de întărire a creștinului în dreapta credință a Bisericii. 

La finalul slujbei, în semn de aleasă prețuire pentru toate lucrările de renovare efectuate la lăcașul de cult, preotul paroh Valentin Viliga a fost hirotesit iconom.