Înnoirea bisericii parohiei buzoiene Vispești

Un articol de: Pr. Dragoș Olteanu - 17 Octombrie 2022

Credincioșii din Parohia Vispești, județul Buzău, au trăit duminică, 16 octombrie, clipe de sărbătoare prilejuite de târnosirea bisericii cu hramul „Înălțarea Domnului”.

Lăcașul de cult a fost sfințit de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, în urma lucrărilor de consolidare și restaurare realizate în ultimul an și jumătate, după ce biserica a fost grav afectată de un incendiu.

Slujba de târnosire a fost urmată de Sfânta Liturghie și de Parastasul pentru ctitori, săvârșite de chiriarhul locului, împreună cu un sobor de 11 ieromonahi, preoți și diaconi, între care s-au aflat pr. Constantin Călin, protopop al Protoieriei Buzău I, protosinghelul Macarie Gherghe, egumenul Schitului Ciobănoaia, protosinghelul Dionisie Constantinescu, duhovnicul Mănăstirii Poiana Mărului, pr. paroh Alexandru-Paul Bârsan și alți slujitori ai sfintelor altare. Corul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al Eparhiei Buzăului și Vrancei a dat răspunsurile la strană.

În cuvântul de învățătură, ierarhul a explicat fragmentul evanghelic care a redat Pilda semănătorului (Luca 8, 5-15).

„Este bine că omul primește cuvântul lui Dumnezeu, dar important este să-l și păstreze și, mai ales, să-l facă lucrător, să-l fructifice, să-l cultive și să-l înmulțească, răspândindu-l în jurul său, pentru a face roadă, după modelul semin­ței, treizeci, șaizeci sau chiar sută la sută, cum este cazul sfinților. (...) Așadar, cine are urechi de auzit, să audă cuvântul lui Dumnezeu, adică să-l înțeleagă, să-l pună la inimă și să-l împlinească prin faptele iubirii în Hristos, spre folosul său sufletesc și al semenilor săi”, a subliniat Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian.

Pentru implicarea sa în renovarea bisericii, părintele paroh Alexandru-Paul Bârsan a primit rangul onorific de iconom. Totodată, persoanele care au sprijinit lucrările de înnoire a sfântului lăcaș au primit Hrisovul de binecuvântare „Sfântul Mucenic Sava de la Buzău” cu insignă și icoane.