Înnoirea bisericii Schitului „Pogorârea Sfântului Duh”-Vărădia

Un articol de: Darius Herea,   Arhid. Pavel Canea - 24 Iunie 2024

La cel mai vechi așezământ monahal din Episcopia Caransebeșului, Schitul „Pogorârea Sfântului Duh”-Vărădia, județul Caraș-Severin, ajunul praznicului Pogorârii Duhului Sfânt, 22 iunie, a fost o zi de mare bucurie duhovnicească întrucât Preasfințitul Părinte Episcop Lucian a sfințit biserica acestui așezământ. 

De dimineață, ierarhul împreună cu un sobor de preoți și diaconi a sfințit exteriorul sfântului lăcaș, după care a pecetluit și Sfântul Jertfelnic, ce a fost restaurat în ultima perioadă. 

De asemenea, ierarhul a sfințit și Altarul de vară cu hramurile „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” și „Sfântul Cuvios Ioan Rusul”, unde mai apoi a oficiat Sfânta Liturghie. Numeroși credincioși din Eparhia Banatului Montan, dar și din Timișoara, Lugoj și alte părți, au venit la această sărbătoare, având posibilitatea să intre în Sfântul Altar și să se închine în fața Sfintei Mese.

Pentru misiunea ce o desfășoară la acest schit, părintele stareț Fanurie Jugariu a fost hirotesit protosinghel, iar ctitorilor și binefăcătorilor ierarhul le-a oferit diplome de recunoștință. Întrucât în ziua dinaintea praznicului Pogorârii Duhului Sfânt a fost și Sâmbăta moșilor de vară, Preasfințitul Părinte Lucian a săvârșit și o slujbă de pomenire pentru cei trecuți la Domnul. 

„Astăzi am venit cu bucurie sfântă să ne închinăm aici la Vărădia, la poalele Dealului Chiliilor, și să sfințim această biserică veche, monument istoric, care s-a împodobit, care a găzduit foarte multe evenimente bisericești, pentru că aici, la Vărădia, trebuie să spunem că în secolul al 19-lea a funcționat și un protopopiat care aparținea de Episcopia Caran­sebeșului. Îi mulțumim Domnului pentru că această biserică veche s-a înnoit, și nu numai zidurile au fost binecuvântate, ci și cei aproximativ 1.000 de credincioși care au participat astăzi, atât la slujba de târnosire, cât și la Sfânta Liturghie”, a afirmat Preasfințitul Părinte Episcop Lucian. 

Conform documentelor, schitul de la Vărădia, cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh”, este cel mai vechi aşezământ monahal din judeţul Caraş-Severin. Biserica schitului a fost construită în prima jumătate a secolului al 18-lea, fiind finalizată în anul 1754, în vremea Episcopului Ioan Georgevici. A fost târnosită de Episcopul Vârşeţului, Vichentie Popovici. Sfântul lăcaș impresionează prin zidurile groase de piatră şi cărămidă, iar planul construcţiei este de formă dreptunghiulară, cu o absidă circulară la Altar.