Înnoirea bisericilor din localitatea gălățeană Piscu

Un articol de: Diac. Vasile Robert Nechifor - 10 Noiembrie 2022

Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a poposit miercuri, 9 noiembrie, în ziua de pomenire a Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, în localitatea Piscu din județul Galați. Chiriarhul a vizitat cele două comu­nități, săvârșind slujba de sfințire a picturii bisericilor parohiale.

Primul popas al Înaltpreasfinției Sale a fost în Parohia Piscu II, unde a oficiat slujba de sfințire a veșmântului pictural al bisericii parohiale cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, urmată de Sfânta Liturghie.

În cuvântul de învățătură rostit la final, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a vorbit despre semnificația pic­turii din lăcașul de cult ortodox, evidențiind și aspecte din viața, lucrarea și nevoința Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina. Ierarhul taumaturg pomenit în această zi a fost, de asemenea, ales ca ocrotitor spiritual al bisericii şi comunității parohiale.

Pentru implicarea în lucrările de pictare și înfrumusețare a sfântului lăcaș, preotul paroh Emilian Bahrim, a primit rangul clerical și hirotesia întru iconom stavrofor, iar principalii contribuitori au primit diplome de ctitori. De asemenea, în semn de aleasă prețuire pentru promovarea tradițiilor populare, doamnei Ioana Busuioc i-a fost acordată distincția eparhială „Vrednicia andreiană”.

În continuare, arhipăstorul Dunării de Jos a binecuvântat lucrările de amenajare a centrului social şi muzeului parohial, care cuprinde obiecte vechi tradiționale și costume populare, adunate de preotul paroh și credincioși.

În încheiere, a fost săvârșit parastasul pentru slujitorii, ctitorii și binefăcătorii sfântului lăcaș trecuți la Domnul.

În aceeași zi, ierarhul gălățean a vizitat și Parohia Piscu I, unde a sfințit pictura bisericii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, prin ungere cu Sfântul și Marele Mir și stropire cu apă sfințită. Cu acest prilej, sfântul lăcaș l-a primit ca ocrotitor și pe Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou. În semn de prețuire pentru eforturile depuse în susținerea lucrărilor de înfrumusețare a sfântului lăcaș, preotul paroh Petrișor Stoica a primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Casian rangul clerical de iconom, iar persoanele care au sprijinit lucrările de renovare și pictare a bisericii au primit diplome de ctitor.