Instalare de preot în Parohia Arad-Grădiște

Un articol de: Protos. Iustin Popovici - 16 Noiembrie 2016

În Duminica a 25-a după Ru­s­alii, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a săvârşit slujba Vecerniei, înconjurat de un sobor de preoţi şi dia­coni, în biserica cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, din Parohia Arad-Gră­dişte, Protopo­piatul Arad. Din sobor, pe lângă părinţii consilieri de la Centrul eparhial, au făcut parte părintele arhim. Ilarion Tăucean, stareţul Mănăstirii Fe­redeu, părintele Andrei Danciu, parohul Bisericii Or­to­doxe Româ­ne „Sfântul Arhan­ghel Mihail şi Sfântul Voievod Ştefan cel Mare” din Praga, Cehia, şi alţi preoţi. Evenimentul a fost prilejuit de instalarea noului preot paroh în persoana părintelui Mihai-Octavian Blaj, consilier economic în cadrul Arhiepiscopiei Aradului, în urma pensionării părintelui Viorel Mierluşcă, care a slujit mai bine de 37 de ani în această comunitate.

La această zi de bucurie a co­munităţii parohiale a participat şi un grup de credincioşi din Co­văsânţ, fosta parohie a părintelui Octavian Blaj, în care a slujit apro­ximativ 13 ani. În această parohie, părintele Octavian Blaj, pe lângă munca depusă cu multă dăruire la Centrul eparhial, a desfăşurat o bogată activitate culturală şi misionar-pastorală, cunoscută la nivel naţional şi nu numai. Dintre proiectele desfăşu­rate am menţio­na organizarea „Festivalul Româ­nilor de Pretutindeni”, ajuns la cea de-a VII-a ediţie; „Festivalul minorităţilor din Arad”, ediţia a III-a; a înfiinţat Muzeul parohiei; Centrul de tineret de la casa paro­hială; tabă­ra ortodoxă de păstrare şi conservare a tradiţiilor româ­neşti; Aşezământul social „Acope­ră­­mân­tul Maicii Domnului” şi alte activităţi.
Cu acest prilej, la sfârşitul sfin­tei slujbe, chiriarhul arădean a rostit un cuvânt părintesc ce l-a intitulat „Puţinul ca mult”, refe­rindu-se la cei doi dinari lăsaţi de samarineanul milostiv la casa de oaspeţi pentru întreţinerea spre vindecare a celui salvat după că­derea între tâlhari, ca simbol al pluralităţii ce poate fi multiplicat. După aceasta a mulţumit fostului preot paroh, Viorel Mier­luşcă, pentru bogata activitate desfă­şu­rată în această parohie şi l-a pre­zentat credincioşilor pe noul preot paroh, subliniind că acesta, fiind şi consilier economic la Centrul eparhial, are şi price­perea de a spori zestrea materială şi spiri­tuală a parohiei pentru care, aşa cum se vede, sunt an­gajaţi toţi credin­cioşii.

La final, din încredinţarea Înalt­­preasfinţitului Părinte Ti­motei, părintele Flavius Petcuţ, protopopul Aradului, i-a înmânat noului paroh Evanghelia, Sfânta Cruce şi cheia bisericii, pentru a-i aminti părintelui Octavian Blaj chemarea de a sluji ca învăţător al Cuvântului dumnezeiesc, apoi ca săvârşitor al Sfintelor Taine şi ca duhovnic şi îndrumător al sufletelor spre calea mântuirii, în noua parohie încredinţată.