Instalarea noului paroh la Hărcana, Protopopiatul Turda

Un articol de: Pr. Marcel Gheberta - 14 August 2019

În duminica a 8-a după Rusalii, la data de 11 august 2019, credincioșii Parohiei Ortodoxe Hărcana, protopopiatul Turda, au primit pe noul lor paroh, Sebastian Liviu Popa.

Evenimentul a debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii oficiată de părintele Alexandru Rus, protopop de Turda, iar din sobor au mai făcut parte protosinghelul Ilie Hanuschi, duhovnicul Mânăstirii Mihai Vodă, din Turda și părintele Marcel Gheberta de la parohia Câmpia Turzii I. La finalul Sfintei Slujbe după rostirea cuvântului de învățătură, părintele Protopop l-a instalat și l-a prezentat credincioșilor pe noul păstor duhovnicesc al comunității. 

Întrucât tavanul vechii biserici de lemn a parohiei Hărcana s-a surpat, iar renovarea lă­cașului de cult nu se mai putea realiza datorită gradului avansat de putrezire a lemnului, sfintele slujbe vor fi săvârșite în ineriorul unui cort militar amenajat în curtea vechii biserici parohiale.

De istoria localității este legat un incident de tristă aminte, Masacrul de la Hărcana, petrecut la 24 septembrie 1944 în care au fost ucise de către trupele hortiste 18 persoane de naționalitate română, bătrâni și copii. În amintirea acestei atrocități și în cinstea martirilor neamului a fost ridicat un monument în Piața 1 Decembrie 1918 din Municipiul Turda.